Japonská centrální banka věří ve světlé zítřky

Tokio - Japonská centrální banka (BOJ) dnes nechala základní úrokovou sazbu beze změn na 0,1 procenta. Registruje však známky hospodářského oživení a zlepšila výhled ekonomiky na nejbližší období. Banka tím otevřela cestu k zahájení širší debaty o tom, zda by neměla začít postupně odbourávat opatření na podporu financování podniků. Díky oživení na zahraničních trzích se zvyšuje export a průmyslová výroba. Vzhledem k tomu, že v Japonsku je rekordní deflace, ubývají pracovní místa a stále ještě slabé jsou i kapitálové výdaje, centrální banka bude v dalším hodnocení vyhlídek zřejmě velmi opatrná.

„Nezdá se, že japonská ekonomika by se postupně zlepšovala. Centrální banka je pochopitelně opatrná kvůli ostatní nejistotě, která zhoršuje hospodářské vyhlídky, úrokové sazby už ale víc dolů jít nemohou a nějaký čas pravděpodobně zůstanou beze změn,“ myslí si šéf výzkumu asijských ekonomik ve společnosti Action Economics David Cohen.

Současná úroková sazba možná vydrží až do března 2011

Většina analytiků předpokládá, že centrální banka nechá základní úrokovou sazbu na současných 0,1 procenta minimálně do března 2011. „Centrální banka by mohla zvážit ukončení některých opatření na podporu financování podniků, ale když porovnáte Japonsko s ostatními ekonomikami, v Japonsku nikdo inflaci neočekává,“ dodal analytik Cohen z Action Economics.

Některé centrální banky už se začaly zabývat tím, jak a kdy začít odbourávat současnou podpůrnou měnovou politiku. K té sáhly v reakci na hospodářskou a finanční krizi ve snaze zbrzdit pád světové ekonomiky. Předpokládá se, že většina bank nezačne podpůrná opatření odbourávat dříve než v průběhu příštího roku.