Paroubek chce deficit 160 až 180 miliard

Praha – Sociální demokracie považuje schodek rozpočtu na příští rok ve výši 230 miliard korun za nepřijatelný. Podle dnešního vystoupení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na Žofínském fóru by levicová strana raději viděla deficit v rozmezí 160 až 180 miliard korun. Při jeho snižování je prý ČSSD ochotna jít cestou kompromisu. Odmítá nicméně hlasovat o tzv. Janotově balíčku úsporných opatření vcelku.

„Je naprosto nepřijatelné hlasovat o balíčku vcelku, když ani přesně nevíme, co obsahuje,“ prohlásil Paroubek. „My jsme řekli, které věci chceme podpořit, které věci ještě chceme přidat, aby se zvýšily příjmy státního rozpočtu, abychom se dostali zhruba k témuž, možná jinou cestou,“ podotkl Paroubek.

ČSSD se například nezamlouvá plánované zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty. Byla by ovšem ochotna přistoupit na zvýšení vyšší doposud 19procentní sazby této daně, která podle Paroubka není tak sociálně citlivá. Sociální demokraté dále tvrdí, že pocítit výpadek daňových příjmů by měli všichni, nejen lidé s nízkými a středními příjmy. Předseda strany proto vyzval k obnovení daňové progrese. Ta by se měla týkat lidí s příjmy nad 100 tisíc korun.

Aby bylo možné najít kvalitní kompromis, požaduje ČSSD, aby vláda ustavila pracovní skupinu složenou ze zástupců jednotlivých politických stran, která by dojednala rozpočtový kompromis přijatelný pro všechny.

Podle ministra financí Eduarda Janoty je jeho úsporný balíček kompromisem už nyní. Je ale ochoten po jednání s politiky udělat ještě další korekce. Se zástupci politických stran se k diskusi o škrtech sejde v pátek.

Rozpočet na 180miliardové uzdě

Podle ekonomů není konkrétní podoba škrtů zas až tak důležitá, nezbytné ovšem je udržet rozpočet pod hranicí 180 miliard korun. Pokud by se to nepodařilo, mohlo by to pro Česko znamenat vyšší rizikovou prémii při půjčování peněz v zahraničí, což by ale mohlo dostupnost financí značně snížit.

Jan Bureš, ekonom Poštovní spořitelny:

„Domnívám se, že schodek kolem 5 procent HDP je pro nás přijatelný. Myslím si, že by takový schodek byl namístě, protože by nějakým způsobem reflektoval to, jak hospodaří naši sousedi, kde schodky do pěti procent jsou v zásadě dnes běžnou praxí.“ 5 procent HDP přitom zhruba odpovídá navrhovanému nižšímu deficitu 180 miliard korun.