ČR má poloviční podíl vysokoškoláků než vyspělé státy

Praha - Zhruba 14 procent Čechů se může pyšnit vysokoškolským diplomem. Česko tak v počtu vysokoškoláků stále významně zaostává za ostatními vyspělými státy, kde tento poměr dosahuje 28 procent. Vyplývá to z dnes zveřejněného srovnání školství v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Počet Čechů s vysokoškolským vzděláním nicméně podle ministerstva školství roste, mezi lety 1997 a 2007 se zvýšil o tři procentní body.

Vyšší vzdělání znamená i vyšší zaměstnanost a lepší příjmy. Lidé s diplomem vydělávají ve vyspělých zemích výrazně více než středoškoláci. V Česku je tento rozdíl ještě větší. Muži vysokoškoláci mají plat v průměru o 95, vysokoškolačky o 65 procent vyšší než lidé s maturitou. I přes stejné dosažené vzdělání jsou však platy žen menší než platy mužů. V ČR berou vysokoškolačky o bezmála třetinu méně než muži vysokoškoláci.

Česko podle OECD zaostává i v celkových výdajích na školství a vzdělávání. Zatímco vyspělé země dávají na tuto kapitolu v průměru 6,1 procenta svého hrubého domácího produktu, Česko dává jen 4,8 procenta. Největší rozdíly přitom panují právě u výdajů na vysoké školy. Na ty dávají země OECD asi 1,9 procenta HDP, Česko jen 1,2 procenta. Příští rok by navíc českým univerzitám mohly kvůli škrtům v rozpočtu výrazně klesnout dotace na studenta.