Burzy čeká chladné září, varují analytici

Praha – Pro americké akcie je září historicky nejhorší měsíc v roce. Americký index Dow Jones v tomto měsíci oslabuje v průměru lehce přes jedno procento a index S&P 500 dokonce o 1,3 procenta. Tyto údaje pak mají vliv na burzy po celém světě, včetně té pražské. Dá se tedy očekávat, že přelom léta a podzimu bude pro cenné papíry na největším českém trhu znamenat vystřízlivění ze srpnového optimismu.

Loni pražská burza během září oslabila o celých 18 procent. 15. září 2008 ovšem pádem Lehman Brothers začala finanční krize, a tak byl loňský rok výjimečný. Letošní podzim na pražské burze nabízí jiné scénáře. Situace by mohla být o něco lepší. Podle analytika České spořitelny Radima Kramule by hlavní index PX mohl stagnovat, nebo dokonce mírně růst.

Objevují se však i pesimističtější scénáře. „Může se stát, že září bude opět špatným měsícem, navíc tomu nahrává i ten fakt, že burzy v posledních třech měsících poměrně silně posilovaly, a proto zde opět tento rok existuje prostor pro korekci,“ míní analytik Komerční banky Josef Němý.

Září na burze (zdroj: ČT24)

Pokles by se nicméně podle odborníků měl pohybovat jen v řádu procent. Nejistota na trzích nahrává především defenzivním titulům, na pražské burze například tabákovému Philip Morris a výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens. Naopak tituly, které rostly v předchozích měsících, by teď měly podávat spíše horší výkony, ať už to budou například realitní developeři, nebo těžební sektor.

Opatrní investoři

Září je podprůměrné i z hlediska objemů obchodů. Před rokem sice vyšplhaly k hranici sto miliard korun, ale jen kvůli nadprůměrným výprodejům akcií. Letošní rok je zatím v Praze průměrný. Pouze srpnové objemy přes 55 miliard korun překvapily. Investoři si nechtěli nechat ujít dobrou náladu na trhu. „Teď budou opět o něco nižší, protože v srpnu obchodování podpořila i výsledková sezona, bylo hodně impulzů, hodně nových doporučení,“ vysvětluje Němý.

Investoři se tak budou v Praze na rozdíl od léta soustředit na makro údaje, a to jak z Ameriky, tak z Evropy. Důležitá bude především průmyslová produkce, která by měla podpořit evropskou ekonomiku. Podle odhadů analytiků ovšem přibude nazaměstnaných.