Česko hlásí čtvrtý měsíc dvouciferného propadu zahraničního obchodu

Praha – Česká republika vyvezla v červenci v běžných cenách o 17,9 procenta méně než před rokem, dovoz klesl dokonce o 21,3 procenta. Dvouciferný pokles zahraničního obchodu pokračuje již čtvrtý měsíc v řadě, přičemž vývoz a dovoz klesá nepřetržitě od října loňského roku. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

I když zahraniční obchod klesá, obchodní bilance zůstala i v červenci nadále v plusu o 12,3 miliardy korun. Saldo bylo meziročně o 5,7 miliardy korun vyšší. K jeho zvýšení vedlo především snížení deficitu v obchodě s palivy, ropa a zemní plyn jsou totiž výrazně levnější než loni v červenci. Naopak negativně působil pokles přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Od vzniku samostatné České republiky do roku 2007 byla červencová bilance vždy záporná.

Červencová čísla nejsou podle analytiků nijak pozitivní, na hospodářské oživení si Češi ještě počkají. „Přebytek je výsledkem spíše klesajícího objemu dovozu než nějakého dobrého výsledku v exportu,“ podotkl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Přece jenom 18procentní pokles exportu nenaznačuje ani stabilizaci, ani to není známka jakéhokoli zlepšení. Každopádně celkově ten výsledek se dá v těchto podmínkám hodnotit ještě jako mírně pozitivní,“ řekl ČT24 analytik ČSOB Petr Dufek.