Britská ekonomika se ve čtvrtletí rekordně propadla

Londýn - Ve druhém čtvrtletí britská ekonomika meziročně klesla o 5,5 procenta. Údaje dnes oznámil tamní statistický úřad. Opravil tak svůj první odhad z minulého měsíce, podle kterého pokles dosáhl 5,6 procenta. Navzdory této revizi byl hospodářský propad i nadále nejprudší od roku 1955, kdy se údaje začaly sledovat. Analytici předpokládali, že úřad ponechá údaje beze změny. Za revizí stálo zvýšení odhadu produkce ve zpracovatelském, energetickém, velkoobchodním a automobilovém sektoru. V prvním čtvrtletí britská ekonomika meziročně klesla o 4,9 procenta.

Produkce stavebního sektoru se ve druhém čtvrtletí propadla nejprudším tempem od roku 1948, kam sahají záznamy. Rekordní pokles zaznamenala rovněž produkce sektoru služeb.

„Je to skutečně největší propad od druhé světové války. Británie zažila pouze tři srovnatelně velké propady – dva v sedmdesátých letech a jeden na začátku devadesátých let,“ komentoval situaci britské ekonomiky analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Komentář Luboše Mokráše (zdroj: ČT24)

Tempo mezičtvrtletního poklesu ekonomiky úřad opravil na 0,7 procenta z původně ohlášených 0,8 procenta. Pokles tak prudce zpomalil z 2,4 procenta v prvním čtvrtletí. Podle Mokráše už tak aktiualizovaná čísla naznačují, že se Velká Británie v dalších čtvrtletích začne postupně dostávat z recese.

„Pomalu ale jistě se zvedá poptávka a zvedání poptávky bude impulsem k tomu, aby podniky doplnily zásoby, které snížily v době, kdy poptávka byla velmi nízká,“ dodal analytik.