Čínské akcie prudce klesly

Šanghaj - Na sestupné dráze se opět ocitly akcie na burze v Šanghaji. Hlavní index Shanghai Composite krátce před koncem obchodování vykazoval propad asi o 5,5 procenta na 2827 bodů. Pokles se týká většiny odvětví, včetně akcií bank nebo ropných společností. Shanghai Composite nejvíce táhnou dolů akcie společnosti PetroChina, které klesly o více než pět procent. Akcie finančního ústavu Industrial & Commercial Bank of China pak spadly o více než čtyři procenta.

Na začátku srpna se čínské akcie dostaly na letošní maximum a od začátku roku zpevnily o více než 80 procent. Vedou si tak zdaleka nejlépe ze všech významných trhů. V polovině srpna trh v průběhu dvou týdnů odepsal asi 20 procent hodnoty. Minulý týden index klesal v obavách, že úřady zpřísní dohled nad poskytováním úvěrů, na konci týdne ale ztráty smazal.

Analytici však věří, že trh se stabilizuje. Vede je k tomu fakt, že index se odpoutal od denního minima a z technického hlediska formuje takzvané dvojité dno. „Vzhledem k tomu, že na obzoru nejsou žádné negativní zprávy a převládá technické obchodování, měla by zde být jen minimální pravděpodobnost, že index klesne pod ta poslední minima,“ poznamenal šéf investic ve finanční společnosti Shanghai Securities Čeng Wej-kang. Nejníže se index ocitl před týdnem ve středu, kdy spadl na 2761 bodů.

Čínský premiér Wen Ťia-pao v pondělí po skončení obchodování řekl, že Čína bude pokračovat v uvolněné měnové politice, aby ekonomiku co nejvíce podpořila. Wen řekl, že stav ekonomiky se ještě bude muset zlepšit, než ji vláda přestane silně podporovat. Příliš nízká podle premiéra zůstává například domácí spotřeba.