Merkelová chce rozhodnutí o Opelu co nejdříve

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová doufá, že vedení americké automobilky General Motors učiní rozhodnutí o budoucnosti své problémové německé divize Opel co nejdříve. Vedení mělo původně v pátek zveřejnit, kterého ze dvou zájemců o divizi upřednostňuje, ale rozhodnutí dosud nepadlo.

Merkelová v rozhovoru pro televizní stanici ZDF vyjádřila lítost nad tím, že rozhodnutí GM v pátek nepadlo, protože nový majitel je pro budoucnost německé firmy velmi důležitý. Dodala však, že doufá v pokrok jednání již příští týden. „Pro zaměstnance i ekonomickou situaci Opelu je životně důležité, aby padlo rozhodnutí,“ uvedla Merkelová.

Zájemci o koupi Opelu jsou kanadská společnost Magna International se svým ruským partnerem Sberbank a investorská skupina RHJ International. Magnu upřednostňuje německá vláda. GM však dříve označovala za lépe proveditelnou nabídku firmy RHJ, hlavně proto, že se obává, že při vítězství Magny by patenty a duševní vlastnictví GM padly do rukou konkurenta. GM v pátek místo rozhodnutí o novém majiteli požádala vládu o přesnější informace o nabízeném balíčku pomoci, hlavně kolik vláda automobilce poskytne v případě, že vítězem bude RHJ.

Jednání o prodeji Opelu se táhnou již několik měsíců a kvůli zářijovým volbám v Německu jsou velmi citlivým politickým tématem. Opel v Německu zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí a po celé Evropě má kolem 55 tisíc pracovníků. Kromě Německa má továrny také v Británii, Španělsku, Polsku a Belgii. Němečtí politici se s žádostí o urychlení dohody obrátili i na představitele Spojených států. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier o víkendu hovořil o Opelu s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.