Americké akcie se vzpamatovávají z prudkého poklesu

New York - Americké akcie v pondělí utrpěly nejprudší pokles za sedm týdnů, protože ekonomické údaje z Japonska a neuspokojivé vyhlídky americké maloobchodní společnosti Lowe's vyvolaly pochybnosti ohledně hospodářského oživení. Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o dvě procenta na 9135,34 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 2,43 procenta na 979,73 bodu a index technologického trhu Nasdaq o 2,75 procenta na 1930,84 bodu. Příliš optimismu nepřineslo ani tvrzení bývalého šéfa americké centrální banky Alana Greenspana, podle kterého by se oživení ekonomiky mělo v příštím roce zastavit.

„Myslím, že příštích šest měsíců bude v pořádku,“ řekl Greenspan. „Nastává oživení v zahajování výstavby domů a na trhu motorových vozidel, tento proces se však nešíří dál,“ dodal. Prodej automobilů a trh bydlení, které bývají hnacími silami ekonomického oživení, dostaly umělou podporu od vlády, zejména v podobě šrotovného. Podle Greenspana však oživení založené na dočasné vládní podpoře nemusí být udržitelné.

Jan Čermák z ČSOB pro ČT24:

„Ty peníze vyčleněné na šrotovné - přibližně tři miliardy dolarů - jsou podstatně menší v relativním srovnání oproti například Německu. Takže ten vliv šrotovného bude dočasný a omezený.“

Celkový prodej aut ve Spojených státech v červenci dosáhl letošního maxima právě díky šrotovnému. I tak byl ale meziročně o 12 procent nižší. Na druhou stranu jsou Američané s domácím automobilkami General Motors, Ford Motor a Chrysler spokojenější než před rokem. Alespoň podle průzkumu Michiganské univerzity.

Američtí investoři ale stále nemají jistotu. Zklamala je nejčerstvější data indexu cen výrobců a počtu vydaných stavebních povolení ve Spojených státech.