Švédský Koenigsegg koupí od GM automobilku Saab

Stockholm - Švédský výrobce luxusních vozů Koenigsegg se dohodl na podmínkách převzetí ztrátové švédské automobilky Saab Automobile od americké společnosti General Motors. Musí si ale ještě zajistit část potřebných financí. Uvedl to předseda společnosti Koenigsegg Augie Fabela. GM podle Fabely zůstane menšinovým majitelem Saabu. Koenigsegg doufá, že pro Saab získá půjčku 4,3 miliardy švédských korun (téměř 11 miliard korun) od Evropské investiční banky. Podle listu Dagens Industri si však firma ještě potřebuje zajistit další tři miliardy švédských korun.

Podpis smlouvy potvrzuje předběžnou dohodu uzavřenou v červnu. „Tato smlouva je důležitým krokem k potenciální transakci. Její dokončení je podmíněno příslibem finančních prostředků od Evropské investiční banky garantovaných švédskou vládou,“ uvedl šéf evropských aktivit GM Carl-Peter Forster. Výkonný ředitel Saabu Jan Ake Jonsson podpis kontraktu přivítal. „Je to důležitý krok k zajištění pracovních míst a naší dlouhodobé budoucnosti jako švédské automobilky. V krátkém období nám to umožní přijít se vzrušujícími novými vozy,“ upozornil.

Automobilku GM donutila k prodeji Saabu tíživá finanční situace. GM nedávno opustila bankrotový režim poté, co se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přeměnila v menší podnik. Ten by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků. GM nyní pracuje rovněž na prodeji německé automobilky Opel.

Vydáno pod