Módní dům Escada ztratil glanc, zkrachoval

Mnichov – Donedávna největší výrobce dámského oblečení na světě, módní dům Escada zkrachoval. Nevyšel mu totiž plán na výměnu starých dluhů, které dosahovaly až výše 200 milionů eur (kolem 5,2 miliardy korun), za nové. Lhůta pro vyjádření věřitelů k výměnnému obchodu vypršela včera v 15:00 odpoledne. Šéf společnosti Escada Bruno Sälzer se tak již zítra bude hlásit u soudu v Mnichově se žádostí o vstup do insolvenčního řízení. Oděvní koncern zaměstnával 2300 pracovníků.

Slavný leader modního trhu, který oblékal mj. hvězdy Katie Holmes či Demi Moore a jehož tváří se nedávno stala rovněž česká kráska Eva Herzigová, dlužil svým věřitelům až 200 milionů eur. Dluhy chtěl od nich odkoupit v poměru tisíc eur dluhu za 400 eur, deset kusů akcií a nový dlužný úpis na zbytek dluhu k tomu. Pro výměnný obchod nicméně bylo pouhých 47 procent dosavadních věřitelů, potřeba však byl souhlas pohledávajících dohromady 4/5 dluhu.

V problémech se Escada zmítala již delší dobu, vaz jí nicméně podle Gerharda Hegmanna z Financial Times Deutschland definitivně zlomila až současná celosvětová finanční krize. Lidé se totiž uskrovňují třeba i v nákupech oblečení a drahá móda se tak neprodává.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

Mluvčí Escady Frank Elsner:

„Pochopitelně doufáme, že zachráníme co nejvíce pracovních míst. Je to možné, ale odpovědnost teď leží na insolvenčním správci, který rozhodne o každém dalším kroku společnosti.“


Akcie výrobce módního oblečení od rána na burze cenných papírů ve Frankfurtu nad Mohanem, kde jsou z poloviny obchodovány, rapidně klesají, ztratily více než polovinu své ceny. Jejich nákup se pochopitelně nedoporučuje. Dá se očekávat, že jejich cena klesne až na nulu.

Escada je výrobcem dámského oblečení především pro movitější ženy. V portfoliu výrobků firmy nicméně najdeme rovněž například parfémy, sportovní oblečení, dětské zboží, sluneční brýle či doplňky. Tvůrce módních trendů byl založen v roce 1976 Wolfgangem a Margarethou Leyovými.

  • U Escady šije rovněž herečka Katherine Heigl zdroj: www.escada.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1042/104184.jpg
  • Butik společnosti Escada autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1043/104276.jpg