Cena Inovace roku zná své vítěze

Praha – Ceny v soutěži Inovace roku mají vítěze. O první místo letošního 12. ročníku se dělí tři společnosti – Amagro, Optaglio a Linet Slaný. Porota v klání hodnotila nejkvalitnější inovační produkty firem sídlících v České republice.

Inovace jednotlivých vítězů pocházejí ze zcela odlišných odvětví. Společnost Amagro získala první místo za speciální zemědělské hnojivo. Optaglio uspěla s mikrotečkami na ochranu dokumentů a Linet se speciálním zdravotnickým lůžkem.

Vítězové soutěže museli splnit celou řadu náročných kritérií. Podle Pavla Švejdy, generálního sekretáře Asociace inovačního podnikání ČR, která akci spolupořádá, patří mezi nejdůležitější z nich tato: „Původnost řešení, tzn. je-li to průmyslově právně chráněno, ale nemusí být; technická úroveň, tedy inovační řád; postavení na trhu, skutečnost, že ten produkt je prodáván, ovšem s efektivností; a vliv na životní prostředí.“

Asociace inovačního podnikání a ministerstva školství, průmyslu a obchodu vyhlašují soutěž pravidelně již od roku 1996. Letošní ocenění předala vítězům místopředsedkyně Rady pro vědu a výzkum Miroslava Kopicová.