Česká Mincovna bude z Jablonexu vyčleněná až od září

Jablonec nad Nisou - Společnosti Jablonex Group se zatím nepodařilo vyčlenit výrobu oběživa, pamětních mincí a medailí, kterou zajišťuje nejúspěšnější divize firmy Česká Mincovna, do nově založené akciové společnosti. Samostatně nezačne jablonecká mincovna fungovat od 1. srpna, ale až o měsíc později. Podle předsedy představenstva nové firmy Miroslava Jotova je důvodem vyčlenění mincovny její chystaný prodej. Na tomto záměru se podle něj nic nemění, jen prý nebylo možné tak rychle zvládnout všechny formální náležitosti.

Nová firma je stoprocentní dceřinou firmou Jablonex Group. Žádné stěhování nechystá, vyrábět bude v původních prostorách, které převezme do nájmu. Do září by také měla převzít veškerý majetek, který s výrobou souvisí. Žádné staré pohledávky či závazky do ní Jablonex Group podle Jotova převádět nebude.

Na podzim by měla být firma připravena k prodeji, který zajišťuje firma Patria Finance. Ta už oslovila s nabídkou mincovny v Evropské unii a také v Kanadě a USA a další subjekty z oboru. ČNB o koupi mincovny nestojí a do jejího prodeje nebude zasahovat. Podle Hospodářských novin má o mincovnu zájem polský distributor mincí Inwestycje Alternatywne Profit.

Bižuterie Česká Mincovna byla nejmenší, ale nejdynamičtěji se rozvíjející divizí skupiny Jablonex Group. Loni utržila 460 milionů korun, což představuje oproti předloňsku víc než dvojnásobek. Za růstem tržeb je stoupající cena zlata a dalších kovů i rostoucí poptávka po nich. Letos plánuje mincovna tržby kolem půl miliardy korun a 65 milionů zisku. Za první pololetí utržila přes 392 milionů korun a vykázala zisk 36 milionů.

Jablonex se dělí na divize a postupně rozprodává 

Mincovna je součástí skupiny Jablonex Group, která patří k největším výrobcům bižuterie na světě. Skupina se zaměřuje na výrobu sklářské suroviny, bižuterních polotovarů a hotové bižuterie. Uskupení vzniklo na podzim 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery.

Akcionáři se neshodli, jak firmu vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí a rozhodli se ji prodat. O divize Sklo a Perle má zájem Preciosa a část bižuterie chce koupit Swarovski. Výrobu, o níž není zájem, Jablonex postupně ukončuje a pracovníky propouští.