Bič na řidiče neplatící povinné ručení se osvědčil

Praha - Počet řidičů, kteří neplatí povinné ručení, se snižuje. Od loňského června do letošního července ubylo téměř 30 procent nepojištěných aut z celkového počtu 850 000 nepojištěných vozidel. Zásluhu na tomto poklesu má zejména zavedení povinného příspěvku aut bez povinného ručení do garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Do fondu už přitom přiteklo více než 18 milionů korun.

Podle České kanceláře pojistitelů (ČKP) jde o pozitivní zprávu. Zároveň ale upozorňují, že jde teprve o začátek boje s řidiči, kteří nepojišťují svoje automobily nebo motocykly. Cílem České kanceláře pojistitelů je postupné přiblížení se zemím, jako je Finsko a Švédsko, kde se podařilo počty nepojištěných vozidel dostat pod jedno procento.

Výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec uvedl, že hlavní zásluhu na klesajících číslech nese zavedení sankčního příspěvku do garančního fondu, které platí od ledna 2009: „Zcela nepochybně je to kvůli novém zákonu a kvůli tomu, že ČKP rozesílá výzvy nepojištěným a požaduje peníze do garančního fondu.“

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Za nepojištěnou fabii 1500 měsíčně 

Nepojištění tak mají povinnost každý den zaplatit do fondu příspěvek od 20 do 300 korun dle druhu vozidla. Například majitele vozu Škoda Fabia přijde měsíc bez povinného ručení zhruba na 1500 korun. Pokud by navíc způsobil nehodu, hradí všechny náklady ze své kapsy. Nepojištění řidiči přesto každoročně způsobí škody za zhruba 500 milionů korun.

Jakub Hradec, Česká kancelář pojistitelů


„Dovedeme si představit, že během čtyř až pěti let by v naší zemi mohlo dojít k velmi zásadním změnám a velmi podstatné redukci nepojištěných vozidel.“

V tuto chvíli po českých silnicích stále ještě jezdí přes 600 000 tisíc aut, která nemají povinné ručení, a Česká kancelář pojistitelů proto pokračuje ve svém tažení. Obeslala již zhruba 60 000 lidí s výzvami k úhradě poplatku. Tato akce mnohé majitele starých vozů motivovala, aby svá vozidla odhlásili z registru - za posledních 9 měsíců tak učinilo zhruba 270 000 řidičů.