Tošovský: Česko musí rozvíjet všechny druhy energie včetně jádra

Praha - Bez jaderné energie to v budoucnosti nepůjde, míní ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Tento názor se promítne i v aktualizaci energetické koncepce České republiky, která vymezuje rámec rozvoje energetiky v Česku až do roku 2050 a jejíž návrh chce Tošovský k diskusi připravit do konce srpna. Rozvoj jaderné energetiky je podle něj klíčovou otázkou, Česko totiž stojí před reálnou hrozbou, že již v roce 2015 bude energeticky nesoběstačné.

„Je to o zajištění dostatku energie v každém okamžiku a pro všechny, kteří ji budou potřebovat kdykoliv v budoucnu,“ nastínil Tošovský význam energetické koncepce v Interview ČT24. Situace je podle něj v Česku taková, že do budoucna se země bez jaderných reaktorů nedokáže obejít. „Dlouhodobě, a o tom je ta koncepce, prostě musíme rozvíjet všechny druhy,“ upozornil.

Ministr ovšem rovněž připomněl, že je samozřejmě nutné počítat s rozvojem technologií. Energetická koncepce musí sice zohledňovat jen stávající technologie, zavedení nových, které se v budoucnosti teprve objeví, ale nebrání. „Najdeme-li lepší technologie, tak je samozřejmě implementujme, to je v pořádku,“ konstatoval.

Interview ČT24

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí bojovat se škrty rozpočtu

Plány do budoucna, ale nejsou to jediné, čím se musí Tošovské ministerstvo nyní zabývat. Vyrovnat se musí také se škrty v rozpočtu, které mu nalinkovalo ministerstvo financí. Pro příští rok musí Tošovského úřad snížit své výdaje o 20 procent.

„Budeme škrtat v podstatě všude ve výdajích, které na ministerstvu máme, nicméně jsou okruhy, na které nesáhneme,“ upozornil Tošovský. Kromě mandatorních výdajů nechce ministerstvo průmyslu a obchodu sahat především na peníze určené na vědu a výzkum. „To jsou peníze do budoucna, aby naše podniky byly konkurenceschopné i v budoucnu,“ zdůvodnil ministr. Zajistit chce ale také dostatek peněz na spolufinancování projektů, které získají evropské dotace, a zajistit tak, že Česko nepřijde o peníze z EU.

I když budou škrty v rozpočtu pro ministerstvo obchodu těžkou zkouškou, s prosíkem Tošovský za ministrem financí Eduardem Janotou jít nehodlá. „My nebudeme chodit za ministrem financí, ctíme to zadání, které je a samozřejmě ho plníme,“ podtrhl Tošovský s tím, že s podobnými problémy se musel běžně vyrovnávat i v hospodářské praxi a nevidí důvod, proč by to ve státní sféře mělo být jinak.