Král low-costů Ryanair zpětinásobil zisk

Dublin - V době, která letectví rozhodně nepřeje a řada dopravců se potýká s existenčními problémy, si manažeři irského symbolu nízkonákladových letů - aerolinek Ryanair - mnou ruce. Zisk společnosti dokázali v prvním fiskálním období vyšroubovat o 550 procent na 136,5 milionu eur. Firmě pomohly hlavně nižší ceny pohonných hmot. Výsledek tak předčil i nejoptimističtější odhady analytiků.

„Díky 13procentnímu snížení průměrných cen se nám zvýšil provoz o 11 procent. To je v době hluboké krize, kdy mnozí z našich konkurentů omezují lety, ztrácejí zákazníky a vykazují ztráty, silný výkon,“ uvedl v reakci na zveřejnění výsledků hospodaření generální ředitel Ryanair Michael O'Leary.

Ryanair je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě. Během ekonomické krize se snaží udržovat nízké ceny letů a přebrat zákazníky aerolinkám, které se s recesí vyrovnávají hůře.

Pro příští období nicméně Ryanair snížil své předpoklady o zisku. Ve druhém čtvrtletí očekává o 15 až 20 procent nižší výnosy než loni. „Provoz je silný na úkor nižších výnosů a kvůli turistické dani v Irsku a Velké Británii. Nevidíme o moc dál než za dva měsíce a předpokládáme, že cestující budou vůči cenám velmi pozorní,“ uvedl O'Leary.