Pojišťovny sčítají škody po čtvrteční bouřce

Praha - Tisíce škod za několik desítek milionů korun nahlásili pojišťovnám klienti po čtvrteční bouřce. Nejvíce pojistných událostí vzniklo ve Středočeském kraji a na Liberecku. Nejčastější škodou jsou vichřicí rozbité střechy. Další škody budou zřejmě nahlášeny v pondělí, až se lidé vrátí z víkendových chat a chalup, které mohly být také postižené. Milionové částky budou pojišťovny vyplácet také zemědělcům z Vysočiny, kde se už ve středu prohnaly lijáky s krupobitím, které poničily značnou část letošní úrody.

Po čtvrteční bouřce, doprovázené silným větrem a blesky, se během pátku ozvalo České pojišťovně 1 030 lidí, kterým živly poškodily majetek za více než 20 milionů korun. Nejčastějšími škodami jsou zničené střechy a krovy domů, zatopené sklepy a poškozená auta, na která spadly kusy stromů nebo krytina ze střech. „Kooperativa má nahlášeno zatím 700 škod, další jsou průběžně hlášeny. Celková částka určitě překročí 20 milionů korun,“ uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích.

Také ČSOB Pojišťovna měla nejčastěji hlášeny škody na střechách domů a vedlejších budov, které byly způsobeny silným větrem či pádem stromů. „Evidujeme i několik poškozených fasád vlivem krupobití,“ podotkl mluvčí pojišťovny Tomáš Hejda. Po záplavách, které koncem června zasáhly část země, již pojišťovny vyřídily 4 320 škod. Vyplatily za ně 140 milionů korun. Klienti nahlásili pojišťovnám po povodních 15 248 škod za celkem 1,64 miliardy korun. Pojišťovny odhadují, že počet pojistných událostí přesáhne 17 700 a škody budou činit 1,84 miliardy korun.

Škody zemědělců na Vysočině (zdroj: ČT24)

Středeční krupobití ničilo úrodu zemědělců

Extrémní výkyvy počasí trápí také zemědělce. Farmáři na Vysočině se ještě vzpamatovávají ze středečního krupobití, které jim poničilo úrodu. Škody jsou hlavně na obilovinách a řepce. Už teď je jasné, že půjdou do milionů korun. Nejvíc kroupy zasáhly polnosti na severu Vysočiny, na Žďársku a Havlíčkobrodsku.

Zemědělské družstvo Bystřina z Olšenky plánovalo sklizeň 32 hektarů řepky na nadcházející víkend. Počasí je ale předběhlo. „Na řepkách máme od pojišťovny vyčísleno kolem milionu škody,“ říká předseda družstva z Olšenky na Havlíčkobrodsku František Bárta a dodává, že kroupy poničily dokonce polovinu úrody ječmene. Kromě obilovin a řepky hlásí zemědělci škody na dalších plodinách - bramborech, máku i kukuřici.