Povodňové škody se v Moravskoslezském kraji vyšplhaly přes 3 miliardy

Ostrava - Červnové povodně v Moravskoslezském kraji, které zasáhly Novojičínsko, způsobily škody za 3,089 miliardy korun. Dnes to uvedl hejtman Jaroslav Palas. Celkem tak v České republice záplavy způsobily škodu přes 8,5 miliardy korun.

Největší škody, celkem 1,3 miliardy korun, živel na Novojičínsku způsobil na státním majetku. Na majetku obyvatel pak povodeň způsobila škodu 545 milionů korun. O přibližně 50 milionů méně bude stát oprava majetku zaplavených obcí. „Podnikatelé utrpěli škodu 264 milionů korun a škody na majetku kraje jsou vyčísleny na 460 milionů korun,“ řekl Palas s tím, že odhady škod jsou velmi kvalifikované a asistovali u nich soudní znalci.

Obnova majetku bude podle Palase postupná a potrvá několik let. „Prioritu bude mít dopravní infrastruktura. Především mosty a silnice,“ uvedl. Rychle se musí podle něj vyřešit i bydlení pro lidi, kteří přišli při povodních o střechu nad hlavou. „To je priorita pro kraj i postižené obce. Jednáme proto s ministerstvem pro místní rozvoj. Chceme iniciovat program výstavby povodňových domků,“ vysvětlil hejtman.

Nejhůře dopadl Olomoucký kraj

Jen v Olomouckém kraji způsobily škodu bezmála 3,7 miliardy korun, což je nejvíce z celého Česka. Škody za více než miliardu korun velká voda způsobila v Jihočeském kraji. Zástupci Ústeckého kraje napočítali škody za 574 milionů korun, Libereckého kraje za 55 milionů korun a Zlínského za 92 milionů korun. Škody v kraji Vysočina dosud nebyly vyčísleny.

Zaplavená silnice
Zdroj: ČT24