Většina Čechů čeká prohloubení hospodářské krize

Brusel/Praha - 64 procent Čechů si myslí, že současná hospodářská krize se v následujících měsících ještě prohloubí. Češi jsou tak v průměru skeptičtější než Evropané. Vyplývá to z posledního průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, který dnes zveřejnila Evropská komise. Ztráty zaměstnání se obává téměř třetina Čechů. 29 procent obyvatel si naopak myslí, že doba, kdy bylo v ohrožení nejvíce pracovních míst, již pominula a situace by se mohla zlepšovat.

Obecně platí, že lidé se víc bojí o ztrátu pracovního místa svých blízkých než sami o sebe. V Evropské unii se v průměru ztráty zaměstnání v budoucnosti velmi obává 32 procent lidí, přičemž v případě ztráty zaměstnání svého partnera se bojí již 38 procent lidí a nezaměstnanosti svých dětí dokonce téměř polovina populace.

„Výsledek tohoto průzkumu mě nepřekvapil. Je celkem pochopitelné, že se Evropané obávají dopadu krize na jejich pracovní místa a rodiny,“ řekl k tomu eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla.

V současnosti míra nezaměstnanosti v celé EU dosahuje téměř devíti procent, což je nejvyšší úroveň od poloviny roku 2005. Podle Eurobarometru během krize o práci přišlo 3,5 procenta občanů. S hospodářskými problémy se ale ve svém okolí setkalo daleko více lidí. Téměř čtvrtina dotazovaných odpověděla, že zná někoho ze svých kolegů, který v uplynulých měsících přišel o zaměstnání a 36 procent se s někým podobným setkalo v rodině nebo mezi svými přáteli.

Tato čísla jsou přitom ještě daleko vyšší v zemích, které jsou krizí postiženy nejvíce, tedy především v Pobaltí. Kromě Lotyšska, Litva a Estonska však ztráta pracovních míst citelně postihla rodiny v Irsku a ve Španělsku, kde je bez zaměstnání téměř každý pátý občan v produktivním věku. Nejméně jsou naopak podle průzkumu veřejného mínění zasaženi lidé v Lucembursku, Řecku a v Nizozemsku.