Zájem lidí o hypotéky klesá

Praha - V České republice klesá zájem o poskytování hypoték. Za první pololetí klesl meziročně o 34,2 procenta na 40,1 miliardy korun. Ve stejném období loni přitom banky prodaly hypotéky za více než 61 miliard korun. Vyplynulo to z výsledků ukazatele Fincentrum Hypoindex, který zahrnuje prodeje celkem devíti tuzemských bank.

Pokud by současný trend pokračoval i ve zbývajících měsících roku, je podle serveru velmi pravděpodobné, že banky za celý rok nepřesáhnou hranici 75 miliard korun. To by byla zhruba úroveň roku 2005. V loňském roce přitom banky poskytly hypotéky za 114 miliard korun a předloni dokonce za rekordních 142 miliard korun.

Zájemci o hypotéky si podle analytiků více vybírají. „Současná situace vyšších úrokových sazeb má některé zajímavé aspekty, neboť vede k vyšší informovanosti klientů. Klienti se častěji zajímají o výhodnosti konkrétních nabídek,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Pavel Kohout, ředitel pro strategii, Partners:

„Lidé, kteří teoreticky mohli mít hypotéku, už ji z velké části mají. V posledních pěti letech jsme měli velký boom nárůstu hypotečních úvěrů, takže trh se už docela zasytil.“

Slabší zájem o hypotéky vedle celkového zhoršení stavu ekonomiky způsobilo i zpřísnění podmínek ze strany bank. Jak uvádí ředitel Hypoteční banky Jan Sadil, odchází dnes s prázdnou každý desátý žadatel. V neposlední řadě rostou také úrokové sazby, které v červnu v průměru stouply na 5,55 procenta. Před dvěma lety se úroky v průměru pohybovaly kolem 4,5 procenta.

Největší podíl na trhu má Hypoteční banka s téměř třetinovým pokrytím. Na druhém místě je Komerční banka, následována Raiffeisenbank a Českou spořitelnou.