Severočeským nemocnicím hrozí, že přijdou o evropské dotace

Ústí nad Labem - Pro nemocnice v Ústecké kraji nastanou možná krušné časy. Společnosti Krajská zdravotní, pod kterou spadají nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově patřící Ústeckému kraji, totiž hrozí, že nedostane ani korunu z téměř půlmiliardové evropské dotace na již realizované projekty modernizace krajských nemocnic. Důvodem jsou drahé nákupy některých zdravotnických přístrojů a zařízení a způsob výběru dodavatelů. Dnešnímu Právu to potvrdil ministr financí Eduard Janota.

„Zatím nebyla přes dubnovou žádost Krajské zdravotní proplacena žádná částka, a pokud by výsledky kontrol prokázaly pochybení při zadávání zakázek, krajské nemocnice v Ústeckém kraji by ztratily na dotace nárok,“ prohlásil Janota.

Na možné neobdržení dotací upozornil poslanec Ludvík Hovorka   

Na problém upozornil při parlamentních interpelacích lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Případ nyní prošetřují kontroloři Regionální rady kraje soudržnosti, která je v tomto případě řídicím orgánem pro čerpání dotací, a antimonopolní úřad. Podle Janoty očekává ministerstvo financí výsledky šetření do konce července. Pak rozhodne, zda dotace ústeckým nemocnicím poskytne, či nikoli.

Vedle nákupu údajně předražených přístrojů čelí bývalé vedení Krajské zdravotní, v jejímž čele do loňského prosince stál René Budjač (ODS), podezření, že výběr dodavatelů nových zařízení pro nemocnice byl netransparentní a že účelovým rozdělováním tendrů obcházelo zákon o zadávání veřejných zakázek.

Petr Benda nepovažuje situaci za dramatickou   

Budjačův nástupce Petr Benda (ČSSD) prý řekl, že je rád, že kontroly probíhají, ale nemyslí si, že by situace byla tak dramatická. „Zadali jsme nezávislé posudky na dodávání přístrojů a odborníci řekli, že přístroje nejsou předražené, že jsou nakoupeny za obvyklé ceny na trhu v ČR,“ prohlásil. Upozornil také, že tyto věci byly realizovány ještě před loňskými krajskými volbami, po nichž se změnilo vedení Ústeckého kraje a Krajské zdravotní.

Vydáno pod