Hyundai investuje v Česku další 3,4 miliardy

Praha - Jihokorejská automobilka Hyundai, která od listopadu vyrábí auta také v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, chce své aktivity v Česku dál rozšiřovat. V příštích dvou letech plánuje do své české divize investovat dalších 130 milionů eur, tedy asi 3,4 miliardy korun. Řekl to dnes mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Investice má zvýšit výrobu převodovek ze současných 300 na 500 tisíc. Hyundai také plánuje zvýšit počet směn na tři, v současnosti se v továrně pracuje na jednu směnu. Počet zaměstnanců by měl stoupnout na 3 400 z nynějších dvou tisíc.

„Investice je určena k přechodu ze stávající fáze jedna, kdy je instalovaná výrobní kapacita 200 tisíc, na fázi dvě, tedy na 300 tisíc aut ročně. S tím souvisí také zvýšení počtu vyrobených převodovek,“ vysvětlil mluvčí automobilky.

Hyundai rozšíří nošovickou továrnu (zdroj: ČT24)

Investice pomůže zmírnit prudký propad přímých zahraničních investic v České republice v letošním roce. V prvním čtvrtletí Česko přilákalo investice v objemu 36 miliard korun. Za celý loňský rok přímé zahraniční investice v zemi činily téměř 183 miliard.

Petr Vaněk, mluvčí Hyundai:

„Jsme přesvědčeni, že krize je věc dočasná, tato investice bude dokončena v roce 2011 a prodeje aut se vrátí do normálu.“

Hyundai krize příliš netrápí

Výrobu aut těžce postihl pokles poptávky po nových vozech způsobený ekonomickou a finanční krizí. V poslední době však roste zájem o menší a levnější vozy, včetně malých vozů Hyundai. „Prvních šest měsíců letošního roku v Evropě Hyundai navýšil své prodeje o 16 procent, v červnu to bude více jak o čtvrtinu. Je to jediná z těch světových automobilek, která v Evropě dokáže takto navyšovat své prodeje,“ podotýká analytik Cyrrus Karel Potměšil.

Hyundai tvoří společně s dceřinnou firmou Kia pátého největšího výrobce automobilů na světě. Jeho nošovická továrna vyrábí vozy Hyundai i30 a i30 cw. V prvním pololetí letošního roku vyrobila 50 tisíc nových aut a 100 tisíc převodovek. Do konce letošního roku by měla v nošovicích odstartovat výroba velkoprostorového modelu, další automobil stejné kategorie přibude do výrobního programu v roce 2011.