Obama: Nezaměstnanost v USA zřejmě poroste ještě měsíce

Washington - Nezaměstnanost ve Spojených státech bude pravděpodobně ještě několik měsíců pokračovat v růstu. Uvedl to dnes americký prezident Barack Obama. Upozornil, že obnova zaměstnanosti obvykle zaostává za ostatními známkami hospodářského oživení, které už v USA začíná pomalu nastupovat.

Míra nezaměstnanosti v USA se v červnu vyšplhala na 9,5 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od srpna 1983. „Pravděpodobně budeme po několik měsíců nadále sledovat nárůst nezaměstnanosti,“ řekl Obama po setkání s nizozemským premiérem Janem Peterem Balkenendem.

Téměř desetiprocentní podíl lidí bez práce je přitom pro Američany něčím, na co dlouhá léta nebyli zvyklí. Míra nezaměstnanosti se v nejsilnější ekonomice světa pohybovala kolem pěti procent, tedy blízko přirozené míry nezaměstnanosti. V praxi to tedy znamenalo, že kdo pracovat chtěl, zaměstnání obvykle našel.

Oživení je blízko

I když nezaměstnanost zřejmě zůstane ještě vysoká, známky oživení amerického hospodářství Obama přesto pozoruje. „Viděli jsme určitou stabilizaci na finančních trzích, což je dobré, protože to znamená, že firmy si mohou půjčovat a banky opět začínají poskytovat úvěry,“ upozornil.

Hrubý domácí produkt Spojených států se v prvním čtvrtletí propadl o 5,5 procenta. Největší ekonomika světa tak klesala již tři čtvrtletí za sebou, což se stalo poprvé od krize v letech 1974 a 1975.

Nezaměstnaností trpí celý svět

Spojené státy nejsou zdaleka jedinou zemí, která se potýká s nárůstem nezaměstnanosti. Podle tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angela Gurríi by mělo jen v rozvinutých zemích zaniknout v období od konce roku 2007 do konce roku 2010 téměř 30 milionů pracovních míst.