Škodovce se v Číně daří, prodej narostl o polovinu

Šanghaj - Mladoboleslavské Škodě Auto se v Číně daří. Za první pololetí vyskočil prodej aut s okřídleným šípem ve znaku na čínském trhu o 46,2 procenta, prodalo se zde 46 144 aut české značky. Navzdory hospodářské krizi nakupovali Číňané víc vozů všech značek skupiny Volkswagen, odbyt VW tak narostl o 22,7 procenta na 652 222 aut.

Česká automobilka vstoupila na čínský trh v roce 2007, dnes zde prodává dva modely - Fabii Jing-rui a Octavii Ming-rui. V srpnu k nim přibude i luxusnější bratříček Superb, tentokrát s přívlastkem Hao-rui. „Číňané mají rádi velká, prostorná auta, a to Superb přesně splňuje,“ podotýká mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý.

Škodovce i ostatním koncernovým značkám se v Číně v pololetí dařilo mimo jiné díky tomu, že třetí největší ekonomika světa začíná zaznamenávat první známky oživení. Volkswagenů se prodalo necelých 539 tisíc a prodej Audi se zvýšil o 11 procent na 66 tisíc aut.

„Čína je v současné době světlým bodem na mezinárodním automobilovém trhu,“ uvedl ve zprávě prezident divize Volkswagen China Winfried Vahland. Podnik v Číně těžil z vládních pobídek pro automobilový průmysl.

Šrotovné po čínsku

Čína snížila na polovinu daň z prodeje menších vozidel a vyhlásila pobídky pro ty, kteří se chtějí zbavit staršího auta. Opatření je součástí balíku hospodářských stimulů, které mají zvýšit domácí spotřebu v době, kdy se export z Číny kvůli světové krizi prudce propadá.

Poptávka po autech se díky tomu v Číně zvýšila výrazně. V samotném květnu podle údajů Čínské asociace výrobců automobilů vyskočil prodej aut o 46,8 procenta. Za pět měsíců se zvýšil o 21 procent. V Evropě naopak prodej v květnu klesl o 4,9 procenta a v USA dokonce o 34 procent.

Expanze do Číny se tak vyplácí i americkým automobilkám. Vůbec nejvíc si na tamním trhu polepšil General Motors, a to i přesto, že byl ještě do minulého týdne v bankrotové ochraně. V prvním pololetí v Číně prodal víc než 800 tisíc aut. A boduje i jeho konkurent Ford s dvěma sty tisíci prodanými vozy.

Čína prochází boomem v prodeji aut také díky tomu, že rostou příjmy obyvatel v menších městech. Očekává se, že nárůst tamního automobilového trhu potrvá přinejmenším ještě v několika příštích letech. Volkswagen proto dnes oznámil, že začne v zemi vyrábět také novou verzi modelu Golf.

Vydáno pod