Uhlí je málo, hrozí zdražování tepla

Plzeň - České teplárenství stojí na prahu nové doby. Uhlí je málo a řadě měst zanedlouho vyprší smlouvy na jeho dodávky. Hrozí tak, že lidé budou už brzy za teplo platit výrazně víc než dnes. Ve sněmovně už kvůli tomu leží návrh na větší regulaci cen. Teplárny ho ale nechtějí. Energetici by raději viděli prolomení dnes platných limitů na těžbu uhlí.

Centrální vytápění měst, na něž je v Česku připojeno zhruba 2,5 milionu lidí, musí podle tepláren zůstat konkurenceschopné. Nová regulace cen shora je proto údajně zbytečná, trh si jí udělá sám. „Tvrdá regulace tady před deseti lety byla a nevedla ke snížení cen. Myslíme si, že je to nesmysl a cesta do pekel,“ míní ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Někteří poslanci ale vidí v regulaci jediné řešení současné situace. „Teplárny pochopitelně brání svoje zisky a nechtějí regulaci, ale je nutná, protože jinak by cena tepla vyletěla neuvěřitelně vzhůru,“ zdůrazňuje předkladatel návrhu na regulaci poslanec Libor Ježek (ODS). Města, která na ziscích tepláren také vydělávají, podle něj brání vzniku lokálních výtopen.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Prolomte limity, volají energetici i senátoři

Naopak v horní komoře parlamentu našly teplárenské společnosti oporu. Shodují se na úplně jiném řečení. Uhlí je v Česku dost, jenže jeho těžbu omezují těžební limity. Podle předsedy senátního výboru pro energetiku Jiřího Bise by pomohlo jejich prolomení o třicet až čtyřicet let.

Odhady o kolik se ceny tepla zvýší se různí. Podle Drápely dramatické zdražování nehrozí a růst cen by neměl přesáhnout inflaci. Větším pesimistou je člen senátního výboru pro energetiku Miroslav Škaloud (ODS). „Myslím, že tak do roku 2013 zdraží (teplo) o dvacet procent, ale bude to kontinuální,“ míní.

Vydáno pod