Průmyslových zakázek v Německu přibylo nejvíce za dva roky

Berlín - Objem průmyslových zakázek v Německu vzrostl v květnu o 4,4 procenta, což byl nejvyšší růst od června 2007. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství. Odborníci přitom očekávali růst pouze kolem 0,5 procenta. I když dnešní zpráva potvrzuje předpovědi, že do Evropy začíná pomalu přicházet oživení, řada ekonomů však upozorňuje, že Německo, potažmo celá Evropa, nemusí mít ještě vyhráno.

Průmyslové zakázky se v největší evropské ekonomice stabilně snižovaly od konce roku 2007, nyní však rostou již třetí měsíc za sebou. To naznačuje, že průmyslový sektor v zemi by se mohl již stabilizovat. Ministerstvo také revidovalo dubnový údaj směrem vzhůru. Původní zpráva uváděla, že zakázky zůstaly beze změny, po revizi se však zvýšily o 0,1 procenta.

„To podtrhuje naději, že máme to nejhorší za sebou. Ale nesmíme slavit příliš. Pokud zůstaneme na současné úrovni, můžeme se vrátit k negativním mírám ještě do konce roku,“ upozornil ekonom HSBC Lothar Hessler. Zatím se však zdá, že svého dna dosáhly zakázky v únoru a mohly by vykázat první čtvrtletní růst za šest čtvrtletí.

Zakázky se zvýšily ve všech průmyslových sektorech a poptávka stoupla na domácím trhu i v zahraničí. Domácí zakázky vzrostly o 3,9 procenta a zahraniční o 5,2 procenta. Poptávka po polotovarech se zvýšila o tři procenta a po investičním zboží o 5,9 procenta.

Ministerstvo poznamenalo, že vysoký růst zaznamenala výroba automobilů a automobilových součástek. Poptávka však přišla převážně ze zemí mimo eurozónu. Zpráva německé automobilové asociace VDIK minulý týden ukázala, že prodej aut v zemi v květnu díky šrotovnému vyskočil o 40 procent.