Odbory stříbrské Alcoa Fujikura chystají stávku kvůli propouštění

Stříbro - Odboráři stříbrské společnosti Alcoa Fujikura (nyní AEES Stříbro), která oznámila propuštění většiny z více než 730 zaměstnanců podniku, dnes vyhlásili stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, že vedení firmy nechce zvýšit propuštěným pracovníkům navrhované odstupné. Pokud to bude nutné, jsou zaměstnanci připraveni i stávkovat, řekl jejich odborový předák Dušan Bílek.

Výrobce kabelových svazků oznámil lidem propuštění před týdnem. Ještě v létě má podnik opustit 613 pracovníků, v podniku zůstane pouze 120 lidí. I ti ale budou mít podle odborů práci jen do konce roku. Firma přitom už na přelomu loňského a letošního roku propustila víc než tisícovku zaměstnanců.

Vedení společnosti nabídlo lidem, kteří přistoupí na dohodu a ukončí zaměstnanecký poměr do 17. července, odstupné ve výši 6,5násobku platu. Odborům ani zaměstnancům to nestačí. Argumentují nejen vysokou nezaměstnaností v regionu a prakticky nulovou šancí sehnat jinou práci, ale také tím, že firma při propouštění v jiných evropských zemích nabídla tamním pracovníkům podstatně vyšší odstupné.

Vydáno pod