Česko vyhrálo arbitráž ohledně Union banky, ušetří sedm miliard

Praha - Česká republika vyhrála arbitráž s italsko-nizozemskou společností Invesmart, která byla většinovým akcionářem zkrachovalé Union banky. Po státu požadovala 250 milionů eur, tedy téměř sedm miliard korun. Firma tvrdila, že Česko nedokázalo ochránit její investice. Úspěch ve sporu bude mít podle ministra financí kromě ušetřených peněz také pozitivní dopad na vnímání ČR ve světě.

Invesmart v arbitráži obviňoval ministerstvo financí, že Union banka neobdržela veřejnou podporu srovnatelnou s pomocí poskytnutou konkurenčním bankám.

„Arbitrážní nález nárok investora zcela zamítá a výslovně konstatuje, že Česká republika neporušila žádnou svoji mezinárodněprávní povinnost,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Hlavní líčení probíhalo v Londýně v listopadu 2008.

Stát si věřil

Stát si ve sporu s Invesmartem věřil. I to je důvod, proč odmítl nabídku mimosoudní dohody. „Zhruba deset dní před doručením rozsudku jsme obdrželi návrh na smír. Je to zcela neobvyklé. Ale já jsem rád, že jsme udrželi nervy na uzdě,“ pochvaluje si ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva Radek Šnábl.

Union banka na českém trhu působila v letech 1991 až 2003. V roce 2003 jí Česká národní banka odebrala bankovní licenci a banka byla soudem poslána do konkurzu. Původně regionální banka měla v době svého pádu 200 tisíc klientů, 60 poboček a disponovala vklady ve výši 17 miliard korun.

Ve světě dostali signál, arbitráží bude ubývat, míní Janota

Ministr financí Eduard Janota v reakci na verdikt arbitrů uvedl, že líčení mělo zásadní význam pro změnu vnímání České republiky jako státu, který údajně trvale porušuje práva zahraničních investorů. „Věřím, že bude postupně klesat počet žalob proti České republice. Ukazuje se, že důrazná strategie ministerstva vede k účinné obraně ekonomických zájmů ČR. V této souvislosti chci ocenit podíl svého předchůdce Miroslava Kalouska na této úspěšně ukončené arbitráži,“ řekl Janota.

Radek Šnábl, ředitel mezinárodně právního odboru ministerstva financí v rozhovoru pro ČT24:

„Ministr Kalousek založil zcela nový odbor, zcela nově jsme specifikovali strategii, je to dílem řemeslo, dílem tvrdá práce. Je to jiný přístup vedení sporů, jsme dneska sebevědomější a agresivnější. Jinak pracujeme s těmi případy jako celky. Systémově zcela jiná organizace, která se zabývá těmi kauzami.“


Česko je v poslední době na mezinárodní scéně při arbitrážních sporech úspěšné. Ministerstvo financí, které zahraniční spory vede, všechy uzavřené arbitráže v posledních dvou letech vyhrálo. Díky tomu ušetřilo asi miliardu eur. Vedle toho se bývalémmu ministru Kalouskovi podařilo podepsat dohodu o vyrovnání například s Arcelor Mittalem nebo Nomurou.

V současné době čelí Česká republika asi dvacítce arbitráží. Pokud by spory prohrála, musela by platit 20 až 30 miliard korun.

  • Logo Union banky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/890/88986.jpg
  • Radek Šnábl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/967/96693.jpg