Škoda Auto investuje do vývoje elektromobilů

Mladá Boleslav - I mladoboleslavská Škodovka hledá po vzoru světových automobilek i českého energetického gigantu ČEZ způsoby, jak vyrábět ekologické automobily. Rozhodla se proto investovat značné sumy peněz do vývoje elektromobilů a rovněž se spojila s brněnským Vysokým učením technickým (VUT). Jeho vědcům poskytne automobil Škoda Superb, který výzkumný tým přestaví na elektromobil a využije ho k nejrůznějším testům tohoto pohonu.

„Koncern Volkswagen intenzivně pracuje na vývoji řady alternativních pohonů včetně elektromobilů a Škoda Auto je do těchto aktivit zapojena,“ řekl deníku Mladá fronta Dnes ředitel vnějších vztahů Škoda Auto Radek Špicar. Dodal, že podobné projekty mohou přispět k rychlejšímu zavádění vozidel na alternativní paliva do výroby a jejich budoucímu rozšíření na silnicích.

Do Česka se elektromobily v současnosti dováží jen jako ojetiny, nový vůz zde nebyl registrován minimálně od roku 2006. Bariérou provozu elektromobilů v Česku je mimo jiné fakt, že v zemi neexistuje síť dobíjecích míst. Majitelé elektromobilů jsou tak odkázáni na dobíjení v domácích podmínkách, což může trvat až deset hodin.

Tento nepříjemný fakt se rozhodl změnit ČEZ. Kromě toho, že hodlá do roku 2012 nakoupit a otestovat až stovku elektromobilů, chce rovněž vybudovat rozsáhlou síť dobíjecích stanic, ve kterých by mohli řidiči dobít své elektrické miláčky za čtyři hodiny, v těch nejvýkonnějších dokonce za deset minut.