Eurozóna má nejvíc nezaměstnaných za 10 let

Brusel - Počet lidí bez práce v eurozóně se letos v květnu vyšplhal na 9,5 procenta. Je to největší nezaměstnanost, jakou skupina dnes 16 států platících eurem vykázala od roku 1999. Počet nezaměstnaných citelně vzrostl i v celé evropské sedmadvacítce, tentokrát na nejvyšší hodnotu od června 2005. V květnu bylo v EU bez práce 8,9 procenta proti dubnovým 8,7 procenta, uvedl to dnes Eurostat.

Podobný obrázek se naskytne při pohledu na ekonomiky všech 27 členských států. Firmy se potýkají s nízkou poptávkou, omezují výrobu a jsou nuceny propouštět. Armáda nezaměstnaných euroobčanů už tak v květnu čítala závratných 21,5 milionu lidí, tedy víc než dvojnásobek počtu všech obyvatel České republiky. Za jediný měsíc přišlo o práci 385 tisíc lidí a proti loňskému květnu evidují úřady práce o 5,1 milionu uchazečů víc. Míra nezaměstnanosti se vyšplhala na 8,9 procenta - nejvýše od června 2005.

Pobaltí: z premianta černou ovcí

V celé EU dnes není jediný stát, kde by byla nezaměstnanost nižší než před rokem. Nejhůře je na tom v tomto ohledu Pobaltí, kde se ve srovnání s loňskem situace obrátila doslova o 180 stupňů. Ze zemí s nejmenším počtem lidí bez práce v unii se tak během jediného roku rázem staly černé ovce, které si v této statistice vedou nejhůře. V Estonsku nezaměstnanost meziročně vyskočila z 3,9 na 15,6 procenta, v Lotyšsku z 6,1 na 16,3 a v Litvě z loňských 4,7 procenta na 14,3 procenta. „Tam je ta situace opravdu katastrofální, ekonomická krize zasáhla pobaltské státy v podstatě nejvíc ze všech zemí Evropské unie,“ dodal pro ČT24 analytik z organizace Europeum Vladimír Bartovic.

S nárůstem nezaměstnanosti se potýká i Česká republika. V evropském měřítku však zatím stále patří k nejlepším. V květnu se zde, měřeno evropskou metodikou, nezaměstnanost zvýšila jen mírně - na 6,1 z dubnových šesti procent.

Lepší bilancí než ČR se v krizi mohou pochlubit už jen dvě země. Německo přes obrovský pokles hospodářství zaznamenalo zatím nárůst jen o 0,2 procenta - z loňských 7,5 na 7,7 procenta. Jako z jiného světa znějí nizozemská data. Nezaměstnanost se tam vyšplhala jen na 3,2 procenta z loňských 2,8 procenta.