ČSA budou kvůli krizi snižovat počet linek

Praha - V rámci restrukturalizace budou muset České aerolinie snížit kapacitu flotily a omezit i počet linek, řekl v rozhovoru pro dnešní Právo prezident ČSA Radomír Lašák. Do procesu restrukturalizace aerolinek podle něj velmi razantně zasáhne probíhající privatizace. Ve výběrovém řízení jsou už jen konsorcium Unimex a Travel Service a aerolinie Air France - KLM. Lašák Právu potvrdil, že oba uchazeči obdrželi údaje pro hloubkovou kontrolu a zároveň proběhl proces otázek a odpovědí, v němž se zájemci mohli dozvědět vše, co je zajímalo.

Restrukturalizace ČSA bude podle Lašáka složitá. „Neexistuje jeden zázračný lék a půjde tedy o celý soubor kroků. Evidentní nicméně je, že kapacitu naší flotily musíme snížit a omezit i počet linek,“ řekl Právu Lašák. „Kdyby se však nakonec stalo, že zůstaneme sami bez partnera, museli bychom kapacitu snížit ještě výrazněji,“ dodal.

Privatizace by podle Lašáka měla proběhnout podle plánu. „Uchazeči už deklarovali, že všechny potřebné údaje mají. Nic by tedy nemělo bránit tomu, aby podali cenové nabídky a vláda do konce září rozhodla o vítězi,“ míní Lašák.

Ministerstvo financí minulý týden oznámilo, že stát prodloužil lhůtu pro podání závazných cenových nabídek v privatizaci ČSA z původního termínu nově do 15. září. Podle odhadů analytiků mají ČSA hodnotu tři miliardy až pět miliard korun. Stát svá očekávání nezveřejnil, pokud však bude nabízená cena příliš nízká, privatizaci může zrušit.

Radomír Lašák, prezident ČSA:

„Podle výroční zprávy za rok 2008 je minimální hodnota ČSA 5 miliard korun. Kolik ovšem zájemci nakonec nabídnou, lze pouze spekulovat. Oba uchazeči si jistě uvědomují, jaké výhody by jim spojení s ČSA přineslo. Pro Air France KLM bychom byli branou na východ, pro konsorcium, v němž jsou Unimex Group a největší tuzemský charterový dopravce Travel Service, je zase velmi přitažlivá naše charterová doprava.“


ČSA se letos v prvním čtvrtletí propadly do ztráty před zdaněním 1,318 miliardy korun, což byl téměř o půl miliardy horší výsledek než loni. Důvodem prý je „bezprecedentní“ pokles počtu cestujících, který činil 12 procent.

Podle Lašáka ČSA počítají s meziročním poklesem počtu cestujících o šest procent. Poznamenal ale, že by to byl dobrý výsledek, protože některé aerolinky hlásí až 20procentní pokles. S ohledem na situaci připravují ČSA akceleraci akčního plánu, k jejíž realizaci dojde na podzim, řekl Právu šéf aerolinek.

Radomír Lašák
Zdroj: ČT24