Kvůli dluhu 35 haléřů obstaven majetek za 40 milionů

Pardubice - Do kuriózní situace se dostala pardubická podnikatelka Zuzana Zemanová. Exekutor jí obstavil majetek v hodnotě téměř 40 milionů korun. Na tom by nebylo nic divného, kdyby na počátku exekuce nestál dluh ve výši 35 haléřů. Zemanová si půjčila na kreditní kartu Komerční banky. Dluh 30 696 korun a 35 haléřů posléze chtěla uhradit v hotovosti na přepážce. Protože již ale neexistují haléřové mince, bankovní úřednice ji poradila zaokrouhlit částku dolů na celé koruny. Banka Zemanovou kvůli nezaplaceným 35 haléřům zařadila mezi dlužníky.

O dluhu ani o tom, že má zaplatit další úroky a poplatky Zemanovou údajně nikdo neinformoval. O tom, že je na ni nařízená exekuce se podnikatelka dozvěděla až nyní náhodou z katastru nemovitostí. Komerční banka se podle usnesení soudu domáhá pohledávky 35 haléřů, úroků a nákladů řízení ve výši přes 20 tisíc korun. Exekutor ovšem Zemanové obstavil majetek v hodnotě mnohokrát vyšší. „Moje exekuce rozhodně není přiměřená k zástavě celého movitého majetku,“ tvrdí Zemanová.

Komerční banka se k případu odmítla vyjádřit. Podobné věci prý řeší s klienty individuálně. „Vzhledem k té zanedbatelné pohledávce se domnívám, že tam byl spíše problém v komunikaci mezi bankou a jejím klientem,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Michal Strnad.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

K obstavení majetku mnohonásobně vyšší hodnoty, než je hodnota pohledávky, v Česku dochází poměrně často. Nejedná se přitom o nic protizákonného. Změnit to má novela exekučního řádu, kterou má nyní na stole Poslanecká sněmovna. Ta by měla podobným případům, jako je ten paní Zemanové, zabránit.