Ministerstvo přitakává nájemníkům - deregulace zvýší nájmy i o víc než 50 procent

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj dnes potvrdilo obavy Sdružení nájemníků ČR, že v některých lokalitách dojde k růstu regulovaného nájemného někdy i o více než 50 procent. Týká se to především bytů v menších městech a obcích, kde příští rok deregulace končí. V krajských městech s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem a v řadě středočeských měst s počtem obyvatel do 10 tisíc, kde se uvolňování nájmů protáhne až do roku 2012, bude procentní růst pomalejší.

„Konečné navýšení závisí na mnoha faktorech, například na základní ceně za lokalitu, aktuální výši nájemného a počtu let deregulace,“ upozornil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Největší procento by si měly připsat nájmy v menších obcích, kde je nájemné nižší, růst by proto neměl příliš zhoršit sociální situaci obyvatel.

Aby si každý nájemník či majitel bytu mohl spočítat, o kolik může vzrůst nájemné právě v jeho lokalitě, spustilo dnes ministerstvo pro místní rozvoj novou kalkulačku. Dostupná je na internetu na stránkách ministerstva.

Příklad zvyšování nájemného

Polička - obec s 2000 až 9999 obyvateli v Pardubickém kraji

Plocha bytu: 60 metrů čtverečních

Současné nájemné: 1669 korun

Růst nájemného v příštím roce: o 975 korun na 2644 korun

Procentní růst nájemného: 58 procent

Praha - Nusle

Plocha bytu: 60 metrů čtverečních

Současné nájemné: 4917 korun

Růst nájemného v příštím roce: o 782 korun na 5699 korun

Procentní růst nájemného: 15,9 procenta


„Nárůst je nastaven poměrně rychle, abychom dohnali to, co v předešlých letech skutečně vázlo,“ řekl k deregulaci vedoucí odboru bytové politiky Pavel Rakouš. „Nárůsty mohou být hodně vysoké, dvouciferné, teoreticky by se to mohlo dostat ke 100 procentům,“ upozornil. Vše záleží na tom, jakou variantu majitelé domů v počátcích deregulace zvolili. Ti, kteří původně zvolili pomalejší variantu narovnání nájemného, budou nyní v době hospodářského útlumu zdražovat nejvíce. 

Průběh deregulace se nelíbí majitelům ani nájemníkům

Způsob, jakým ministerstvo pro místní rozvoj deregulaci nájemného provádí, se nelíbí ani nájemníkům, ani majitelům domů. „Nájemné je nepřiměřeně vysoké, zvyšování nemá oporu v žádném ekonomickém kritériu, v žádném nákladovém nájemném. Nájemné přináší dostatečný zisk a jeho další zvyšování nelze rozumně zdůvodnit,“ tvrdí předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček.

Majitelé domů zase tvrdí, že tzv. cílové nájemné, kterého má být dosaženo po úspěšném ukončení deregulace, bude příliš nízké. „To cílové nájemné bude krýt náklady pouze ve 113 obcích, v těch ostatních bude stále hluboce pod úrovní potřebných nákladů,“ podtrhl místopředseda Občanského sdružení majitelů domů a bytů Libor Dellin.

Deregulace v příštím roce končí v téměř 450 tisících bytů. Od roku 2011 se bude v těchto bytech platit volné nájemné a jeho výše bude záviset na dohodě mezi majitelem bytu a nájemníkem. Až do roku 2012 si počká na uvolnění výše nájemného více než 300 tisíc bytů.