Unie odsouhlasila pomoc belgické matce ČSOB

Brusel - Evropská unie schválila belgické vládě plán poskytnout bankovní skupině KBC státní kapitál 3,5 miliardy eur (zhruba 91 miliard korun). Součástí plánu jsou i státní záruky na krytí potenciálních ztrát po dobu šesti měsíců. Evropská komise dnes uvedla, že je její souhlas dočasný a že Belgie musí do tří měsíců navrhnout hloubkovou restrukturalizaci banky. KBC ovládá i českou ČSOB.

Komise požaduje plán restrukturalizace skupiny, aby viděla, jak se napraví nerovnováha v hospodářské soutěži. Komise připomíná, že KBC dostala větší státní pomoc než rivalové kdekoli jinde v unii. Pro KBC by to mohlo znamenat nařízené zeštíhlení aktivit, prodej divizí či snížení stavu zaměstnanců, aby vyrovnala finanční zvýhodnění. Od začátku bankovní krize KBC dostala od státu jako nový kapitál již devět miliard eur.

Komise také uvedla, že prověří státní záruky. Ty mají uchránit KBC před dalšími ztrátami z investic vázaných na cenné papíry, které měly kdysi hodnotu 20 miliard eur. EK chce vidět, jak se ocení investice, jak se o ztráty z nich podělí banka a stát, kolik za ně KBC následně státu vyplatí a jak bude spravovat aktiva. KBC hospodařila v prvním čtvrtletí s čistou ztrátou 3,6 miliardy eur po zisku 554 milionů eur před rokem.