Gazprom: V létě ruský plyn do Evropy poteče, v zimě zřejmě ne

Dauhá - Letos v létě potíže s dodávkami ruského plynu do Evropy pravděpodobně nenastanou. Výpadky je ale možné čekat v zimě, kdy je spotřeba energie vyšší a Ukrajina, kvůli které k přerušení dodávek dochází, tak nebude opět schopná za odebíraný plyn platit. Uvedl to dnes ředitel divize ruského gigantu Gazprom International Boris Ivanov.

Rusko v poslední době opakovaně Evropu varovalo před novými výpadky dodávek, pokud Ukrajina nesežene peníze, aby do podzemních zásobníků načerpala dostatek plynu pro plynulé zásobování během zimy. Letos v lednu se kvůli výpadkům několik evropských zemí ocitlo během mrazů zcela bez dodávek. Mezi nejvíce postiženými státy byly Slovensko a Bulharsko.

Přes Ukrajinu jde do Evropy většina ruského plynu, který kryje spotřebu v Evropské unii zhruba z jedné pětiny. Ukrajina nyní potřebuje čtyři až pět miliard dolarů, aby před zimou doplnila zásobníky. Evropská unie proto nyní jedná s Ukrajinou o možné půjčce. Jednání se prý vyvíjí dobře, přesto dnes Ivanov připomněl, jak je půjčka důležitá.

Vydáno pod