Jmění ČSA se snižuje

Praha - Ještě rychleji než počet přepravených cestujících se Českým aeroliniím zmenšuje jmění. Během roku z více než miliardy na 102 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti za rok 2008. Rozdíl mezi tím, co ČSA vlastní a tím, co dluží, se tak zmenšuje. Podle českých účetních standardů klesl vlastní kapitál společnosti o 92%. ČSA to odmítá komentovat.

„K té samotné hodnotě se nebudu vyjadřovat, je zcela logické, a to jsou ty zmiňované spojené nádoby, že pokud je úbytek přepravených cestujících, tak i ta společnost se dostává do složitější situace,“ hodnotí situaci Ivan Fuksa, předseda dozorčí rady Českých aerolinií a zároveň náměstek ministra financí.

Zisk u ČSA zatím nehrozí

Na zisk to u ČSA letos moc nevypadá. V prvním čtvrtletí zaznamenaly ztátu 1,3 miliardy korun. Když půjde všechno podle plánů společnosti, sníží ji na 300 milionů. I to se může promítnout do konečné nabídky obou zájemců o jejich privatizaci, konsorcia Unimex Group s Travel Servicem a leteckých společností Air France-KLM.

Analytik Jan Procházka pro Českou televizi:

„Myslím, že i Travel Service nebude mít tak dobré výsledky, Air France, první kvartál velice kritický, na druhou stranu přichází letní sezóna, uvidíme, co to s těmi zájemci udělá. Náš odhad zůstává 4,5 miliardy.“


Komplikaci pro ČSA může představovat rovněž to, že na zítřejší valné hromadě by mohlo dojít k rozdělení společnosti Unimex Group. Pokud by se snížil její kapitál, nemusela by splňovat podmínky, které stát na začátku privatizace vypsal. „Až taková situace nastane, tak potom bude povinností komise, která s oběma zájemci komunikuje, aby situaci vyhodnotila a udělala právní analýzu,“ je klidný Fuksa.


Oba zájemci se teď s účetnictvím ČSA podrobně seznamují. Kolik za ně nabídnou, bude jasné až 15. září, kdy by měli tady na ministerstvu financí předložit závaznou nabídku.