Soud rozhodne o osudu Bernarda Madoffa

New York - Soud dnes vynese verdikt nad americkým finančníkem Bernardem Madoffem. Za přiznanou zpronevěru 65 miliard dolarů (víc než jednoho bilionu korun) mu hrozí doživotní vězení. O kauze se mluví jako o podvodu století. Madoff vylákal od investorů na Wall Street až padesát miliard dolarů a oklamal i některé banky se světovou pověstí.

Na Wall Street vzbuzoval Madoff díky dobráckému obličeji a pověsti zkušeného investora nebývalou důvěru. Obyčejní lidé i zkušení finančníci mu svěřovali miliony dolarů. Sedmnáct let jim jeho fond vyplácel pohádkové, až patnácti procentní úroky. „Žádná investiční strategie ani nikdo na světě vám nezaručí takové zázračné výnosy na desítky let,“ říká analytik Jim Vos.

Madoff postavil svůj fond na principu zvaném letadlo. Peníze, které investoři posílali do jeho firmy, nikam nevkládal a vyplácel je jejich předchůdcům. Šlo tedy o fiktivní zisky. „Vystavěl impozantní pyramidu, která ale sama nevydělávala. Stále hůř se mu sháněly nové peníze na výplatu klientů,“ popsal příčiny pádu Madoffova impéria advokát investorů Brad Friedman.

Na 150 let za mříže

Vše vyšlo najevo loni v prosinci. Prokurátoři teď pro podvodníka požadují trest odnětí svobody na 150 let. Madoff tak možná stráví ve vězení zbytek svého života. Podle předběžného soudního rozhodnutí by měl Madoff rovněž přijít o práva na majetek v hodnotě kolem 170 miliard dolarů (přes tři biliony korun). Madoff se tak bude muset vzdát veškerého svého majetku, včetně nemovitostí, investic, automobilů a lodí.

Madoffův případ je označován jako podvod století. Finančník přiznal, že dlouhá léta investory podváděl a jeho investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities fungovala na principu pyramidové hry, někdy označované jako letadlo.