Bývalí družstevníci z Včely dostali šanci získat zpět svůj majetek

Praha - Nejvyšší soud dal bývalým členům spotřebního družstva Včela šanci získat zpět kontrolu nad majetkem v účetní hodnotě převyšující miliardu korun. O ten družstevníci přišli v průběhu roku 1997 po nástupu nového vedení Včely pod taktovkou podnikatele Radovana Vítka. Podle dnešní Mladé fronty Dnes považují bývalí družstevníci rozhodnutí Nejvyššího soudu za vítězství, podle žalované strany jde jen o procedurální změny.

Kauza se prakticky vrací na začátek roku 2003, kdy bývalá pracovnice Včely Dagmar Zvěřinová podala žalobu na zrušení všech rozhodnutí nového vedení družstva. Svůj požadavek postavila na tom, že tyto kroky byly učiněny na podkladu neplatných stanov, které si nové vedení přizpůsobilo svým záměrům. Soudy přitom dosud na její požadavky neslyšely a chtěly po ní, aby dodala další dokumenty. Poté, co to údajně nesplnila, její žalobu opakovaně zamítaly.

Nejvyšší soud dal nyní Zvěřinové za pravdu. Konstatoval, že soudy, které v kauze rozhodovaly, své nároky přesně nespecifikovaly, a musí proto začít s projednáváním případu znovu. Kauza se tak po dvouletém jednání u Nejvyššího soudu vrací k Městskému soudu v Praze.

„Pro nás je rozhodnutí Nejvyššího soudu velké vítězství,“ podtrhla Zvěřinová. Vítkův advokát Tomáš Rybář reagoval, že rozhodnutí Nejvyššího soudu má čistě procedurální charakter. „Ohledně dalších rozhodnutí jsme optimisté,“ dodal.

Bývalí členové družstva Včela mají dnes stejnojmenné občanské sdružení, které čítá přes 70 lidí. Z původního družstva se postupem času stala akciová společnost. Letos firma Včela definitivně zmizela a její majetek přešel na společnosti Czech Property Investments a CPI Reality. Nejvyšší soud proto rozhodl, že v dalším řízení se bude pokračovat namísto Včely právě s těmito firmami.