Dvě letadla SkyEurope uvězněna v Rumunsku

Bukurešť - Bukurešťské letiště zadrželo kvůli údajným dluhům dvě letadla slovenské nízkonákladové letecké společnosti SkyEurope. Uvedlo to dnes rumunské ministerstvo dopravy a dodalo, že dluh aerolinek činí 529 tisíc eur (13,8 milionu korun). Od pondělí zadržuje jedno letadlo SkyEurope kvůli nesplacenému dluhu také pařížské letiště Orly. Jeho mluvčí nicméně dnes vývoj vyjednávání označila za příznivý a nevyloučila možné "vysvobození" letadla již tento pátek.

Aerolinky požádaly v pondělí o ochranu před věřiteli, aby získaly čas na restrukturalizaci dluhu a jednání s investory. V režimu ochrany před věřiteli je firma chráněna proti vymáhání dluhů pocházejících z minulosti. Tajemník ministerstva dopravy Anton uvedl, že se letiště obává, že firma nyní podle rozhodnutí slovenského soudu nebude muset splatit své staré dluhy, včetně dluhu vůči letišti Baneasa.

Blokované letadlo SkyEurope stále v Paříži

„Jednání o vyřešení záležitosti způsobem přijatelným pro obě strany pokračuje,“ řekla dnes mluvčí letiště Orly, která si nepřála být jmenována. Vývoj rozhovorů ale označila za příznivý a odhadla, že letadlo by mohlo být odblokováno v pátek. Stroj by tak poté měl v řádu několika hodin, nejvýše do 24 hodin, odletět. Procedura od vydání příslušného rozhodnutí, po stržení pečetí a získání povolení ke startu od řídicí věže je prý zpravidla už rychlá.

Letoun typu Boeing 737, který může pojmout 130 až 150 cestujících, zablokovalo letiště kvůli několikaměsíčnímu skluzu SkyEurope v placení letištních poplatků. Tento krok mu údajně umožňuje soudní rozhodnutí z letošního června. Letiště Orly také upozornilo, že jeho opatření se nevztahuje na další letadla SkyEurope na pravidelných linkách, která tak pokračují v normálním provozu.

SkyEurope a zisk? Neexistuje 

Společnost SkyEurope od svého vzniku nevykázala zisk. Čistá ztráta firmy stoupla za první pololetí fiskálního roku o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu korun). Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur. SkyEurope je po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni.

Lety společnosti SkyEurope z Prahy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod