Konec utrácení, vyzývá Brusel Slovensko

Brusel - K zavedení právně závazných výdajových stropů pro veřejné finance dnes Slovensko vyzvala Evropská komise. Od příštího roku by náš jihovýchodní soused měl zajistit konsolidaci veřejných rozpočtů. Opatření by mělo pomoci tomu, aby vládní sektor zajistil fiskální disciplínu i za horších časů, kdy kvůli hospodářským potížím není možné čekat takové příjmy do státní kasy. Výkonný orgán Evropské unie to uvedl v hodnocení slovenského stabilizačního programu, které analyzuje stav veřejných financí.

Očekávané schodky stanovené v minulých programech se Slovensku podle komise dařilo naplňovat díky tomu, že tamní ekonomika rostla rychleji, než se předpokládalo. Avšak výdajové plány ve střednědobých rámcích byly vždy překročeny a následně revidovány směrem nahoru. Kvůli tomu je podle komise účelné zavést právně závazná výdajová pravidla, aby se i v horších časech zajistila fiskální disciplína.

Evropskou i světovou ekonomikou nyní cloumá nejhorší hospodářská krize v poválečné historii. Její dopady tvrdě dopadají i na Slovensko. Tamní ministerstvo financí před několika dny zveřejnilo novou prognózu vývoje ekonomiky, podle níž se slovenské hospodářství letos propadne meziročně o 6,2 procenta. Do té doby přitom úřad počítal s růstem hrubého domácího produktu o 2,4 procenta.