Podvod století má další obviněné - zprostředkovatele investic

New York - Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila z podvodu makléřskou firmu Cohmad Securities a hollywoodského investičního poradce Stanleyho Chaise (83), tedy klíčové prostředníky finančníka Bernarda Madoffa (71). Madoff se počátkem letošního roku přiznal ke zpronevěře až 65 miliard dolarů (v přepočtu zhruba 1,2 bilionu korun). K tomu, aby připravil investory o peníze, záměrně vyvolával kolem své firmy ovzduší exkluzivity, do kterého zabalil podvodný princip pyramidy.

Madoff firmu Cohmad společně se svým bratrem Peterem z části vlastnil. Společnost a její nejvyšší vedení podle komise podávalo klamné informace investorům do Madoffových aktivit. V žalobě jsou zmíněny tři osoby z vrcholného managementu firmy - prezident firmy Maurice Cohn (78), ředitel Cohmadu Marcia Cohn (49) a viceprezident Robert Jaffe (65).

Chais podle komise spravoval tři fondy, jež do Madoffových aktivit investovaly všechny své peníze a ignorovaly známky toho, že výnosy z těchto investic jsou umělé. Chais je známý správou investic pro hollywoodskou elitu, například režiséra Stevena Spielberga.

Chais se podle obvinění po 40 let vydával za investičního kouzelníka, ale ve skutečnosti pouze převáděl peníze investorů na Madoffa. Připravil tak klienty o téměř miliardu dolarů, zatímco sám získal 250 milionů dolarů na poplatcích. Chais ovšem veškerá obvinění popírá a tvrdí, že se sám stal jednou z Madoffových obětí.

Jak podvod století fungoval?

Madoffův případ je označován jako podvod století. Finančník se totiž přiznal, že dlouhá léta investory podváděl a jeho investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities fungovala na principu pyramidové hry, někdy označované jako letadlo nebo Ponziho schéma. Výnosy starých klientů jsou v takovém případě financovány penězi, které do fondu vloží noví klienti. Na ty se pak již ovšem s výplatou zisků obvykle nedostane.

Věděli jste, že

název společnosti Cohmad vznikl spojením jmen Cohn a Madoff?

„Madoff vytvářel ovzduší exkluzivity předstíráním, že je příliš úspěšný na to, aby se sám zabýval získáváním nových investorů,“ uvedla komise. „Ve skutečnosti potřeboval stálý příliv finančních prostředků k udržování svého podvodu. K jejich získávání využíval tajnou kontrolu nad firmou Cohmad,“ dodala. Příjmy této firmy pocházely z 90 procent ze získávání klientů pro Madoffa. Za posledních šest let si tak Cohmad přišel přibližně na 100 milionů dolarů.

Vedení Cohmadu podle komise ignorovalo řadu varovných signálů, že Madoff podvádí. Madoff údajně vedení například nařídil, aby se vyhýbalo klientům z finančního sektoru, kteří by mohli mít „příliš mnoho otázek“.

Madoff se dříve těšil výborné pověsti a do jeho investiční společnosti vložila peníze řada bohatých a známých lidí, včetně věhlasných nadací. V minulosti byl i šéfem společnosti Nasdaq Stock Market, která je organizátorem trhu cenných papírů.