Setuza upadla do insolvence

Ústí nad Labem - Na žádost nespokojeného věřitele zahájil dnes Krajský soud v Ústí nad Labem insolvenční řízení v ústecké společnosti Setuza. Podle insolvenčního řízení dluží firma bezmála 18 milionů korun za poradenské služby pražské společnosti A.T.Kearney, která se touto cestou domáhá zaplacení dluhu. Firmu prý nicméně insolvenční řízení nijak neovlivňuje, v dnešní době již totiž nevyvíjí žádnou činnost oproti dřívějšku, kdy byla největším výrobcem rostlinných olejů a biopaliv v zemi.

Mluvčí Setuzy Marie Logrová oznámila, že insolvenční řízení nijak neovlivňuje výrobu. V prosinci loňského roku totiž Setuza předala výrobní činnosti včetně zaměstnanců firmám STZ a Oleofin patřících společnosti Via Chem Group. Podnik se změnil v nevýrobní společnost, která má vyřešit veškeré závazky ze své činnosti a postupně má jít do útlumu. Logrová dodala, že podle informací, které má k dispozici, existují mezi Setuzou a A.T.Kearney i jiné spory kvůli nekvalitně provedeným službám.

Setuza se zmítá v problémech již dlouho 

Na Setuzu soud v roce 2006 vyhlásil exekuci kvůli čtyřmiliardové pohledávce, kterou společnost měla vůči státnímu Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu. Stát se nakonec se Setuzou dohodl na urovnání sporu a soud v létě 2007 exekuci zrušil. V září téhož roku musela Setuza na den zastavit výrobu kvůli údajným dluhům za teplo. Na začátku loňského roku firmě hrozil konkurz kvůli údajně neproplaceným fakturám za 3,5 milionu korun za stavbu provozu na výrobu metylesteru řepky olejné. V květnu pak Agrofert Holding přestal údajně kvůli dluhům dodávat řepku.

Setuza v minulých letech hospodařila se ztrátou. V roce 2006 vykázala ztrátu 802 milionů korun, o rok později 1,85 miliardy korun. Tržby Setuzy v roce 2007 meziročně klesly zhruba o 146 milionů korun na sedm miliard korun.