Firmu PA Export prý vyšetřuje protikorupční policie

Praha - Bývalou společnost Škodaexport, nynější PA Export, prý šetří protikorupční policie. Trestní oznámení kvůli podezřelým financím podalo na firmu ministerstvo financí. Policie nyní zkoumá dění okolo stavby dvou elektráren v Pákistánu a fondů, za které ručí Česká exportní banka. Hodnota těchto zakázek je zhruba 600 milionů eur, tedy bezmála 16 miliard korun. S informací přišla Mladá fronta DNES, ředitel PA Exportu se proti článku ohradil.

Generální ředitel PA Exportu Štěpán Sádecký dnes ale sdělil, že obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 již celou věc uzavřelo s tím, že důvody šetření se nepotvrdily. Článek deníku označil za manipulaci a bude se proti ní bránit právní cestou. „Policie má prošetřit podezření, že se připravoval tunel na Českou exportní banku,“ řekl deníku nejmenovaný zdroj. „Teď je to v rukou policie, nemůžeme k tomu říct více,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

S firmou PA Export bylo ve čtvrtek zahájeno insolvenční řízení. Majitelé již v polovině května také napsali ministerstvu financí, že chtějí odstoupit od kupní smlouvy na Škodaexport. Údajně totiž byli při privatizaci uvedeni v omyl, protože stav firmy byl mnohem horší, než jak to ukazovala předložená dokumentace. Požadavek na vrácení této společnosti státu ministerstvo odmítlo a na platnosti smlouvy i nadále trvá.

Škodaexport patřil v 90. letech k největším exportérům průmyslových celků v Česku. Firmě ovšem postupně narůstaly dluhy a podnik se v roce 2002 dostal na pokraj bankrotu. Stát ho ale považoval za strategický pro tuzemský průmysl, a tak firmu od tehdejších akcionářů vykoupil a loni znovu privatizoval.