Porsche netáhne, prodeje klesají celosvětově

Stuttgart - Porsche zaznamenalo za posledních devět měsíců v meziročním srovnání propad počtu prodaných aut o více než čtvrtinu, přesněji o 28 procent. Poptávku po autech nejen německého výrobce razantně poznamenala současná celosvětově probíhající recese. Německá automobilka se do dnešního dne měla rovněž vyjádřit k tomu, jak naloží se svou opcí na nákup dalšího podílu v automobilce Volkswagen. Výrobce luxusních vozů jedná rovněž s Katarem o prodeji čtvrtinového podílu sebe sama.

Celosvětové prodeje německého autovýrobce se v období od srpna loňského roku do dubna roku 2009 snížily v meziročním srovnání o 28 procent na 53 635 vozidel. V řeči čísel pak odbyt klesl o 15 procent na 4,6 miliard eur (zhruba 122 miliard korun). Čísla nezahrnují výsledky Volkswagenu, ve kterém Porsche v lednu navýšilo svůj podíl na 51 procent. Autovýrobce má v plánu navýšit v budoucnu svůj podíl na 75 procent tak, aby získal kontrolní podíl, ale jednání s Volkswagenem v květnu tohoto roku zkrachovala.


Porsche se mělo do dnešního dne rozhodnout, zda využije opce na nákup dalších 20 procent podílu v německém kolegovi ve výrobě automobilů. Zatímco mnozí analytici očekávají, že si německá automobilka zaplatí prodloužení opčního práva, množí se spekulace, jestli na to vůbec má dostatek finančních prostředků. Pokud Porsche neprodlouží platnost předkupního práva, mohou banky vlastnící dané podíly prodat tyto akcie na akciovém trhu. Porsche mimo jednání s Volkswagenem pokračuje rovněž v rozhovorech s Katarem o prodeji 25procentního podílu sebe sama.

Největšími „viníky“ modely Boxster a Cayman 

Pokles odbytu se nejvíce dotknul modelů Boxster a Cayman, v průměru se jich prodalo o 47 procent méně. Vlajková loď německého výrobce luxusních vozů, model 911 Carrera, pak zaznamenala propad o 18 procent. Porsche oznámilo, že zažívá ochabnutí prodejů po celém světě, nicméně nejpodstatněji ho pociťuje v USA a v Kanadě. „V prvních devíti měsících probíhajícího fiskálního roku se skupině Porsche nevyhnul klesající trend, který se přehnal celým automobilovým průmyslem,“ uvedlo ve své zprávě Porsche.

automobilky Volkswagen a Porsche
Zdroj: Süddeutsche Zeitung