Automobilku Saab převezme výrobce luxusních aut Koenigsegg

Stockholm/Detroit - Švédský výrobce luxusních vozů Koenigsegg a skupina investorů z Norska podepsali předběžnou dohodu o převzetí automobilky Saab. Majitelem Saabu byla dosud největší americká automobilka General Motors, která vyhlásila bankrot a v současné době prochází reorganizací. Kdysi největší automobilka světa se tak zbavila své poslední evropské firmy. Relativně málo známá firma Koenigsegg vyrábějící od roku 2002 sportovní auta v malých sériích přebírá automobilku, která za 60 let svého fungování vyrobila miliony automobilů.

„Firmy prodávající supersporty nejsou sice významnými hráči na trhu, ale mají obrovské zisky. Třeba jeden Koenigseeg stojí 20 až 30 milionů korun v přepočtu, takže ten finanční potenciál tam je,“ vysvětluje Martin Růžek z magazínu Autohit.

Christian von Koenigsegg o strategii své firmy:

„Chceme stavět ta nejextrémnější, nejrychlejší auta, a to bez kompromisů.“

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)


Převzetí tradiční značky se však zřejmě neobejde bez obtíží. Saab totiž platí za nejproblémovější evropskou automobilku. Od roku 1990 byl součástí koncernu General Motors a téměř po celou dobu jen prodělával. Loni prodeje Saabu klesly pod kritickou hranici 100 tisíc automobilů za rok.

Martin Růžek z magazínu Autohit o Saabu:

„Ta firma nemá co prodávat, v podstatě se soustředila na strašně úzké portfolio modelů, a to ještě modelů, které přestávaly táhnout postupem doby.“


Automobilka General Motors, která dosud Saab vlastnila, vyhlásila bankrot 1. června, v režimu soudní ochrany před věřiteli chce ale zůstat jen 60 až 90 dnů. Plánuje rozsáhlou reorganizaci, na jejímž konci má být menší a efektivnější podnik. Ten by měl být schopen konkurovat zahraničním společnostem, což firma v dosavadní podobě nebyla schopná. General Motors plánuje i prodej značek Saturn, Hummer a Pontiac. Zaměřit se hodlá na čtyři značky: Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC.

Christian von Koenigsegg, majitel švédské automobilky
Zdroj: ČT24