Microsoft nabídne Windows bez prohlížeče, bojí se soudu

Seattle - Americká softwarová společnost Microsoft začne na evropském trhu prodávat nejnovější verzi operačního systému Windows 7 bez prohlížeče Internet Explorer. Microsoft se tak snaží vzít vítr z plachet Evropské komisi (EK), která už firmu mnohokrát kritizovala za monopolizaci trhu. Náhlá změna postoje ze strany Microsoftu přichází krátce před tím, co bude EK rozhodovat o dalším obvinění proti firmě. Podle EK ale operační systém Windows bez prohlížeče nedává spotřebitelům žádnou reálnou volbu.

Komise podle očekávání nadále preferuje, aby Microsoft v rámci operačního systému nabízel více prohlížečů, aby si spotřebitelé mohli sami vybrat. To ale Microsoft odmítá. Integrací prohlížeče do operačního systému Microsoft údajně zneužívá svého dominantního postavení na trhu a snaží se tak vyhnout přímému střetu s konkurencí. Microsoft až dosud tvrdil, že prohlížeč je integrální součástí operačního systému a neměl by se z něj odstraňovat. Přesně to ale chce teď udělat s verzí Windows 7, která bude určena pro evropský trh. V prodeji by měla být ještě v letošním roce.

„Vzhledem k očekávanému soudnímu řízení jsme se rozhodli, že místo abychom prohlížeč Internet Explorer v Evropě zahrnuli do operačního systému Windows 7, budeme jej nabízet odděleně a se snadnou instalací jak pro výrobce počítačů, tak pro uživatele,“ vysvětlil v blogu na stránkách Microsoftu viceprezident firmy Dave Heiner.

Než by Microsoft nabídl větší výběr, tak ho raději omezí

Brusel už dříve navrhoval, aby Microsoft do svého operačního systému instaloval širší škálu prohlížečů od různých výrobců, a dal tak zákazníkům možnost si vybrat. Na nově oznámený krok Microsoftu proto evropští regulátoři s velkým nadšením nezareagovali.

„Microsoft se zřejmě rozhodl, že bude drobným spotřebitelům dodávat verzi operačního systému, která nebude mít vůbec žádný prohlížeč. Než by tedy nabídl větší výběr, tak se Microsoft zřejmě rozhodl, že ho ještě více omezí,“ reagovala EK.

Brusel stále ještě zvažuje, zda je integrace prohlížeče do operačního systému nezákonná a pokud ano, k jakým sankcím by měl sáhnout. Stále je možné, že EK bude Microsoft nutit, aby součástí jeho operačního systému byly i prohlížeče konkurenčních výrobců. Něco takového ale Microsoft striktně odmítá.

Microsoft
Zdroj: ČT24/Canon EOS D 30