Spotřeba elektřiny v květnu dál klesala

Praha - Spotřeba elektřiny společnosti ČEZ se v květnu podle předběžných výsledků firmy snížila meziročně o deset procent. O měsíc dříve zákazníci od domácích energetiků odebrali 4,3 terawatthodiny proudu, což znamenalo propad o 15,6 procenta. Velké podniky v současnosti odebírají téměř o pětinu méně proudu než před rokem. Méně elektřiny potřebují i podnikatelé, zatímco spotřeba domácností se nemění nebo mírně narůstá. Informuje o tom deník E1.

ČEZ, který je tuzemským dominantním výrobcem a prodejcem elektřiny, ve svých měsíčních výkazech domácnosti nesleduje. Spotřeba maloodběratelů, tedy podnikatelů i domácností dohromady, se propadla v dubnu více než o 13 procent. „Květen už je o něco lepší, meziroční pokles spotřeby přesto pokračuje,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Podle předběžných výsledků ČEZ se v květnu snížila spotřeba velkoodběratelů o 12 procent, maloodběr poklesl zhruba o pět procent.

Firma odmítá, že by kvůli nižší spotřebě měla odsunout plány na dostavbu dalších dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín. „Krize jen oddaluje nevyhnutelný problém. Spotřeba bude z dlouhodobého hlediska stále narůstat,“ tvrdí Kříž.

Krizí nejvíce utrpěly průmyslové podniky   

Hospodářská krize a pokles výroby zasáhly nejvíce skupinu velkoodběratelů, do níž patří především velké průmyslové podniky. Jejich dubnová spotřeba meziročně klesla o pětinu na 2,5 TWh. Elektřinu využívaly méně i domácnosti, jejichž spotřeba se meziročně snížila o desetinu na téměř 1,1 TWh.