Ministerstvo oddalo Agel a HZP

Praha - Hutnická zaměstnanecká pojišťovna (HZP) a zdravotní pojišťovna Agel se mohou k 1. červenci sloučit. Ministerstvo zdravotnictví fúzi schválilo, informoval dnes mluvčí úřadu Vlastimil Sršeň. Povolení podle něj ministerstvo vydalo po vyjádření ministerstva financí a s tím, že HZP přebírá veškerý majetek, závazky a pohledávky. K hutnické pojišťovně tak  k 1. červenci přechází rovněž všichni pojištěnci. Do budoucna nicméně slučování zdravotních pojišťoven nemusí být tak bezproblémové, poslanci právě dnes schválili novelu, která podmínky fúzí zpřísňuje.

Na spojení HZP s Agelem se správní rady obou pojišťoven dohodly v polovině dubna. Zdravotní pojišťovna Agel zanikne bez likvidace, veškerá práva a závazky přejdou na nástupnickou organizaci HZP, která byla zapsána do obchodního rejstříku 1. listopadu 1992 a vznikala jako první zaměstnanecká pojišťovna v zemi. Po spojení těchto dvou subjektů má mít pojišťovna zhruba 430 tisíc klientů.

Lidovečtí poslanci Michaela Šojdrová, Ludvík Hovorka a Jiří Carbol zaslali nedávno ministryni zdravotnictví Daně Juráskové dopis, v němž ji žádali, aby sloučení obou pojišťoven nepovolila. Podle poslanců přinese fúze řadu rizik pro lidi v Moravskoslezském a Zlínském kraji i pro celé české zdravotnictví. Třinecký podnikatel Tomáš Chrenek, který pojišťovnu Agel založil, na to chce reagovat žalobou.

Spojení HZP se zdravotní pojišťovnou Agel možná není poslední fúzí této instituce. HZP totiž jedná o spojení také s Českou národní zdravotní pojišťovnou (ČNZP). Nově vzniklá pojišťovna by měla mít název Česká průmyslová pojišťovna. Po případném sloučení s ČNZP, která vznikla v roce 1994, by se počet pojištěnců navýšil na zhruba 730 tisíc lidí.