Češi si za první čtvrtletí polepšili o 534 korun

Praha - Průměrná mzda vzrostla v prvním čtvrtletí 2009 proti stejnému období loni o 534 korun na 22 941 korun. Meziročně se tak zvýšila o 2,4 procenta. Po odečtení inflace se mzda za první tři měsíce roku meziročně zvýšila o 0,3 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda činila 22 328 korun. Reálně mzda vzrostla o 1 procento, což je nejmenší nárůst za posledních 12 let. Informace přinesl Český statistický úřad (ČSÚ).

Průměrná nominální mzda nejvíce klesla u lidí pracujících v odvětvích jako stravování, ubytování či pohostinství - bylo to o 6,1 procenta. Naopak o 15,2 procenta se navýšila mzda u vědeckých a technických činností. „Výsledky tak potvrdily obavy z prvních dopadů hospodářské krize na mzdový růst v České republice, když nominální nárůst průměrné mzdy v podnikatelské sféře dosáhl pouze 2,9 procenta. V nepodnikatelské sféře vzrostla průměrná mzda meziročně o 4,3 procenta. Nominálně se rozdíl mezi podnikatelskou a nepodnikatelskou sférou snížil na 20 korun,“ upozornil ČSÚ.

Podobný růst mezd čekají analytici i po celý letošní rok. „Důvodem takto nízkého růstu je špatná situace na trhu práce, která by dále měla pokračovat. Pokud se naplní náš výhled s rostoucí nezaměstnaností až k deseti procentům, nelze očekávat možnost výrazného zvyšování mezd. Zaměstnanci jsou spokojeni s tím, že si udrží své místo a snaha o zvýšení mzdy se posouvá až na druhé pořadí. Nízký růst mezd a rostoucí nezaměstnanost pak samozřejmě povedou k pouze umírněnému letošnímu růstu spotřeby domácností okolo 1 procenta,“ uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

Reportáž Veroniky Kubíčkové, rozhovor s Ondřejem Myslivečkem a Martinem Janíčkem (zdroj: ČT24)

Podle analytiků však není důvod k panice. „Musím podotknout, že ta situace není tak špatná, jak by se mohla zdát. Bude totiž klesat inflace,“ vysvětlil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Inflace se už v dubnu dostala ke 4,5 procentům. V srpnu by se podle odhadů mohla dokonce dostat až na nulu. Čechům by tak snížení životní úrovně nemělo hrozit.

  • Zaměstnanci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/172/17149.jpg
  • Vývoj inflace v Česku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/909/90865.jpg