Hlavní vlna insolvencí zřejmě přijde až na podzim

Praha - Světová finanční krize se českých bank zatím prakticky nedotkla, hlavní vlna insolvencí a z nich plynoucích defaultních úvěrů však ještě může přijít. Podle řídícího partnera společnosti Deloitte ČR Josefa Kotrby jsou nynější bankroty zatím jen vyústěním vlastních potíží z minulých let, teprve na podzim podle něj přijde hlavní vlna insolvencí plynoucích z hospodářského zpomalení. Objevují se hlasy, že by nesplacené úvěry vinou krize mohly stoupnout až o 4 procenta HDP.

„Nevěřím, že jsme svědky oživení. Když hovořím s podniky, tak se obávají, co přinese druhé a třetí čtvrtletí,“ varuje Kotrba, podle kterého byla „mentální“ připravenost na krizi ze strany bank i firem mimořádně nízká. Souhlasí s ním i člen NERV Miroslav Zámečník, jenž poukázal na potvrzený propad německé ekonomiky, hlavního exportního partnera ČR.

Podle analýzy společnosti Patria by se celkový objem úvěrů v selhání měl v letošním a příštím roce zvýšit o 120 až 170 miliard. Banky by kvůli tomu musely vytvořit opravné položky za 83 miliard korun.

Reportáž Davida Borka a rozhovor s Josefem Kotrbou (zdroj: ČT24)

Řídící partner společnosti Equity Solutions Zdeněk Čáp, bývalý šéf České konsolidační agentury, uvedl, že vedení českých bank je na nadcházející potíže se splácením úvěrů připravené. Odborníci bankám doporučují, aby postupovaly společně a bez hysterie.

Josef Kotrba, Deloitte:

„Je to problém vězňova dilema. Kdyby všichni spolupracovali, tak se budou mít nejlépe. Když jeden uteče, tak se bude mít nejlépe jen on, a když všichni se budou chovat nekooperativně, tak dopadnou nejhůř.“


Problémem bank ovšem může být nedostatek odborníků na problematiku insolvence, zvláště když se do insolvence dostanou podniky, které mají zahraniční mateřskou firmu. Zásadní také bude, jak banky a podniky přijmou nový insolvenční zákon. „Je příliš nový na to, abychom mohli řešit ekonomickou krizi pomocí tohoto zákona. Ta úprava není ustálená, judikatura není ustálená, ani konkurzní soudci neví, jak to řešit,“ obává se Čáp.

Nesplácených úvěrů je s bankami poskytnutých půjček ve výši 2,1 bilionu korun 3,8 procenta, podíl ale rychle narůstá. Na konci roku 2011 odhaduje Patria podíl úvěrů v selhání již na devět procent.